52. maraton: Salo 2.9.2017

Tulokset:
101. ANDI-MARATON 2.9.2017

sijoitus nimi paikkakunta ja seura aika
1 Mauno Saastamoinen Turku 4:06:42
2 Mari Toivonen FMR, Turku 4:27:23
3 Jaana Thorström FMR, Turku 4:27:23
4 Leili Teeväli SK ProRunner, Viro 5:39:10
5 Ilkka Lainema FMR, Turku 5:44:22
6 Kalevi Saukkonen VSVU, Raisio 7:51:36

Päiväkirja:
Olen harkinnut useamman kerran osallistua Andi-maratonille, mutta aina se on jäänyt ajattelun asteelle.
Jos ihan rehellinen olen, niin ajattelun asteelle jääneet maratonit ovat ainoita järkeviä tämän ikäiselle ja -kuntoiselle jäärälle.
Tyhmästä päästä sai kroppa kärsiä tänään koko rahan edestä.
Salossa lähtöviivalla oli kaksi naapurin tyttöä, Mari ja Jaana. Sen lisäksi kolme muuta maratoonaria ja neljä kaveria, jotka lähtivät taittamaan kävellen sataa kilometriä. Epäilivät olevansa perillä joskus aamuyön tunteina.
Minä lähdin omaa vauhtiani, sellaista hiukan alle kahdeksan minuutin kilometrivauhtia. Uskoin – en kovin vahvasti – pystyväni jatkamaan sitä vauhtia maaliin asti.
Ilma oli kolea ja kosteus lähenteli sataa prosenttia. Juoksin pitkähihainen paita päällä. Ensimmäisillä kilometreillä se oli oikea asuste, sitten rasvainen äijä alkoi vuotaa hikeä. Paljon.
Vauhti oli sellainen, että alusta saakka kävelin joka kilometrillä toista sataa metriä.
Mr. Maraton, Kalevi Saukkonen, juoksi omaa lenkkiään vastapäivään minuun nähden, joten näin hänet moneen kertaan. Juoksimme ensin runsaan kahden kilometrin lenkin kahteen kertaan ja sitten yli kuuden kilometrin lenkin kuuteen kertaan. Maratonin matkan on tarkistusmitannut Jari Tomppo, joten matka on tarkka. Tosin kukaan ei pysty juoksemaan mitattua reittiä ja todellinen juoksumatka on hiukan pidempi. Minulle Garmin näytti matkaksi 42,62 kilometriä.
Kaksi kierrosta ennen maalia vaihdoin lyhythihaisen paidan päälle, se olisi pitänyt tehdä jo aikaisemmin. Siinä vaiheessa Kalevi oli tullut maaliin, hän oli lähtenyt lenkilleen varhain aamulla. Kysyin mieheltä, kuinka mones maraton se oli hänelle. Kalevi vastasi, että luku on sama kuin hänen 800 metrin ennätyksensä. Arvelin, että luku olisi siten 2110. Olin väärässä, aika oli 2.14,5 eli tänään hän juoksi maratonin nro 2145. Hurja ukko. Kun juoksin ensimmäisen maratonin Vammalassa 2003, niin siellä Kaleville täyttyi juoksu nro 893. Sen jälkeen hänellä vuosikeskiarvo on ollut lähes sata maratonia!
Paidan vaihdon jälkeen vauhtini alkoi väkisin hyytyä ja kävelysessiot pitenivät.
Maaliin sentään pääsin. Aika oli 5.44.22. Kaksi kertaa olen juossut hitaammin kuin tänään.
Mutta jos ajatellaan positiivisesti, niin kyseessä oli oma ennätykseni 70-vuotiaiden sarjassa. Tosin myös ensimmäinen maraton siinä sarjassa.
Järjestysnumero on 52, ensimmäisen maratonin juoksin siis 2003. Sen jälkeen olen juossut joka vuosi ainakin yhden.
Tänään avattiin ilmoittautuminen ensi huhtikuussa juostavaan Kaarinan ultraan. Ilmoittauduin kuuden tunnin juoksuun, enköhän siinä ajassa pääse maratoonariksi!


Takaisin ylös