Blogi:

23.3.18, perjantai:
Päiväksi luvattiin hienoa hiihtoilmaa ja lähdin kiertämään tunturia.
Pakkasta oli reilu kymmenen astetta ja keli oli huono kun hiihdin kohti Kesängin Keidasta. Kylmä vastatuuli pahensi vielä tunnelmaa, mutta Keitaan lämmössä ja maukkaan letun parissa olotila parani.
Jatkoin kohti Velhonkotaa. Sormet olivat edelleen hieman kohmeessa eikä suksien luistokaan ollut parhaimmillaan. Ennen kotaa oli kaksikymmentä kilometriä sivuutettu ja hiukan alkoi reisissä tuntua. Velhonkodalla söin munkin ja yhden suklaapatukan. Sieltä lähdettyä sai ensin kiivetä muutama kilometri ylämäkeen. Sen jälkeen tuuli jäi selän taakse ja aurinko oli lämmittänyt ladut mukavan luistaviksi.
Alamäkivoittoisella matkalla kohti Luosujärveä alkoi hiihto maistua ja järven kahvilassa join jälleen mehua ja söin vielä kolmannen kerran hiilareita.
Loppumatkalla piti tehdä kolmen kilometrin sakkolenkki, jotta sain täyteen maratonin verran kilometrejä.
Illallinen syötiin Ylläsrinne-hotellilla.

22.3.18, torstai:
Aamun kymmenen asteen pakkanen lämpeni iltapäivällä viiteen asteeseen.
Aurinko paistoi koko päivän, hiihtäminen oli tänään todella palkitsevaa, Kävimme Velhonkodalla, menomatka Tunturijärven kautta.
Paluumatka Luosujärven kautta. Keli oli tänään erinomainen.

21.3.18, keskiviikko:
Yöllä oli tullut reippaasti lunta ja lumisade jatkui heikkona koko päivän.
Lähdimme hiihtämään yhdeksän jälkeen ja suuntana oli Kesängin keidas. Keli oli hidas ja raskas. Mutta sehän se juuri kohottaakin kuntoa.
Kesängillä nautimme lettuja hillolla ja kermavaahdolla kuorrutettuna. Paluumatka samaa latua takaisin. Lumisade heikkeni, mutta ei se luisto parantunut. Kahteenkymmeneen neljään kilometriin meni reippaasti yli kolme tuntia.
Matilla on vaikeuksia tasapainon kanssa ja hänellä on tapana kaatua kun vauhti laskee nollaan. Tänään hän pysyi pystyssä, mutta minä kaaduin kahteen kertaan. Ensimmäisellä kerralla pitkän laskun jälkeen pysähdyin ja käännyin katsomaan taakseni, missä muut ovat. Samalla suksi lipsahti ja minä kaaduin persuuksilleni. Paluumatkalla latukone ohitti meidät ja minä siirryin latu-uran sivuun. Sinne missä on metri upottavaa lunta. Kun palasin takaisin ladulle, suksen alla hanki petti ja olin taas kumossa. Pehmeästä hangesta olikin vaikeampaa nousta pystyyn. Mutta omin avuin sieltä tulin.
Kun hiihto jäi hieman lyhyeksi tänään, kävin vielä juoksemassa neljän kilometrin lenkin. Runsas lumi tiellä hidasti sitäkin urheilua.
Ilta-ateria naapurihotellissa Ylläsrinteessä. Siellä buffet-ateria oli parempi kuin Saagassa ja palvelu paljon parempaa.
Sohvan istuin- ja selkätyynyt ovat myös nyt puhtaita ja paikoillaan.

20.3.18, tiistai:
Aamulla oli kova pakkanen ja lähtömme hiihtämään meni kymmenen tietämiin. Suuntasimme Lainion jäähotelliin, sinne emme olleetkaan Matin kanssa näiden vuosien aikana hiihtäneet. Latu kulki alavilla mailla, mutta kyllä sillekin matkalle oli kohtuullisesti nousua saatu.
Perillä nautimme ensin juotavaa ja purtavaa. Sitten siirryimme Maijan kanssa jäähotelliin. Maksoimme 15 euron sisäänpääsymaksun, vaikka se hiukan kirveli. Mutta hotellin jääveistokset ja huoneet olivat kyllä näkemisen arvoiset. Tosin en kyllä sinne asettuisi yöpuulle. Sisäilman lämpötila taisi olla kymmenkunta astetta pakkasen puolella.
Takaisin kämpille samaa latua, paitsi ihan loppupuolella. Kävimme kaupassa tulomatkalla ja ostimme puuttuvia eineksiä – jugurttia ja ruisleipää.
Illalla kävimme Saaga-hotellin seisovassa pöydässä. Ruoka ei ollut yhtä hyvää ja monipuolista kuin aiemmin. Kaiken lisäksi jälkiruokalusikkani tuntui kovin paksulta. Muutaman suupalan jälkeen aloin tutkia sitä hiukan tarkemmin. Siinä oli kaksi lusikkaa päällekkäin, ne olivat pesukoneessa hitsaantuneet yhteen ja välissä oli jotain valkoista liimatöhnää. Minun syömiseni loppui siihen. Ja myöhemmin lähetin Laplands-hotellille katkeraa palautetta.
Illaksi Maija keksi meille ohjelmaa. Otimme irti sohvan tyynyjen päälliset ja laitoimme ne pesukoneeseen. Hiukan meitä jännitti saammeko enää takaisin päälle, kun ne olivat aika tiukkasovitteisia.

19.3.18, maanantai:
Eilen illalla ajoimme Maijan kanssa Tampereelle. Matkalla poikkesimme Vammalassa tervehtimässä siskoamme Sirkkaliisaa.
Tampereella menimme Janin porukan luokse. Sinne tuli myös Matti ja iltakymmeneltä ajoimme Kolmestaan rautatieasemalle. Skoda siirtyi junaan ja me muut menimme iltaoluelle. Juna lähti vasta puolen yön jälkeen kohti Kolaria, jonne saavuimme aamulla yhdeltätoista.
Kolarista ajo Ylläsjärvelle ja ladulla olimme yhden aikoihin.
Hiihdimme Luosujärven kautta Velhonkodalle ja palasimme takaisin Tunturijärven kautta. Matkaa kertyi noin 32 kilometriä. Sukset eivät pelanneet ja loivatkin ylämäet piti mennä haarakäyntiä. Atomicin skinit eivät toimineet lainkaan uudella pakkaslumella. Olemattomia hauiksia piti käyttää ja lopussa hartiat olivat aivan puhki.
Illallinen Pihvikeisarilla.
Säätiedotus hälytti revontulista, mutta iltayhdeksältä niitä ei vielä näkynyt ja niiden ihailu siirtyi myöhemmäksi.

18.3.18, sunnuntai:
Pääsin osallistumaan Winter Rogaining Sprint kisaan. Se on jäänyt aikaisempina vuosina väliin kun olen ollut Lapissa hiihtämässä.
Kisa käytiin varsin urbaanissa ympäristössä Aurajoen eteläpuolella. Ensimmäisen tunnin hain rasteja kaupunkialueelta ja vauhti oli kovaa. Sitten siirryin Uittamon kallioille. Vauhti hiljeni mutta korkeusmetrejä tuli runsaasti.
Aikaa kului sen verran, että pari suunnitelmaan kuulunutta rastia jäi hakematta ja kiire tuli siitä, että ehtii maaliin ennen kahden tunnin aikarajaa. Sen jälkeen alkoivat sakkopisteet juosta. Maalivirkailija totesi, että taisit juuri ehtiä ja että seuraaville sakkoja jo ropisee. Näin oli, aikani oli sekunnin alle kahden tunnin.
Sarjassani H65 oli vain kaksi osanottajaa. Selvisin voittajana, minulla oli pisteitä 123, kakkoseksi tulleella noin 50 pistettä vähemmän.

17.3.18, lauantai:
En ole pahemmin tutustunut tähän Sote-esitykseen, jota hallitus ajaa kuin käärmettä pyssyyn.
Mutta jos olen oikein ymmärtänyt, niin siinä säädetään mallia, jossa ihminen saa valita meneekö hoidatuttamaan itseään terveyskeskukseen vai yksityiselle lääkäriasemalle.
Ainakin täällä Turussa tilanne on sellainen, että lääkäriajan saa noin kuukauden päästä ja yksityiseltä parissa tunnissa. Kumman sinä valitsisit?
Viime toukokuussa kaaduin aika pahasti ja kämmenestä murtui luu. Kävi yksityisellä, kädestä otettiin ensin röntgen ja sen jälkeen magneettikuva, jotta erikoislääkäri olisi paremmin pystynyt määrittelemään, oliko kyseessä lievä vaiko paha murtuma. Niiden ja kahden lääkärikäynnin hinnaksi tuli yksityisellä yli viisisataa euroa. Vakuutusta ei ollut, joten pulitin rahat omasta kukkarostani.
Lääkäri vielä kysyi ennen hoitoja, että onko minulla vakuutus. Vastasin ei. Jos olisin omannut vakuutuksen, niin kaiken todennäköisyyden mukaan lääkäri olisi vielä enemmän keksinyt kuvattavaa ja hoidettavaa. Eli suomeksi ryöstettävää.
Jos tällainen mahdollisuus valita yksityinen asema terveyskeskuksen sijaan, niin jokainen kaupungissa asuva valitsee yksityisen. Ja nämä yksityiset kyllä osaavat kupata valtiota. Siinä alkaa valtion kassasta pohja näkyä varsin nopeasti. Eivätkä nämä lääkäriasemat maksa edes veroja Suomeen, kaipa ne jo ovat ulkomaisessa omistuksessa tai pian siirtävät paperinsa veroparatiiseihin.
Ja sinne lääkäritkin ajan mittaan siirtyvät. Mitä ne tänne jäisivät, eihän täällä pian ole muuta kuin tyhjiin imetty valtio ja kuihtuneet kansalaiset.

16.3.18, perjantai:
Muistopuhe ateistille:

"Kukaan ihminen ei ole saari.", sanoi runoilija John Donne neljäsataa vuotta sitten.
Me kaikki olemme osa jostakin suuremmasta. Osa perheestämme, osa ihmiskunnasta, osa maapallosta, osa koko maailmankaikkeudesta.
Me tuomme oman osamme maailmankaikkeuden historiaan, siihen kohta 14 miljardia vuotta kestäneeseen kehitykseen.
Charles Darwin sanoi elämästä, että pienestä ja vaatimattomasta alusta on syntynyt ja syntyy yhä uudelleen, kehittyy yhä ihmeellisempiä ja kauniimpia muotoja. Sama pätee koko maailmankaikkeuteen.
Vaatimattomasta alusta syntyivät tähdet, galaksit, linnunrata, aurinko, maapallo, elämä ja lopulta ihminen.
Me tuomme oman osamme maailmankaikkeuden tanssiin, maailmankaikkeuden musiikkiin, joka kehittyy yhä kauniimmaksi ja ihmeellisemmäksi.
Mitä enempää ihminen voi toivoa kuin että on antanut oman osansa siihen musiikkiin, tehnyt maailmasta omalta osaltaan hieman parempaa paikkaa.
Että kuolinvuoteellaan voi kuiskata maailmankaikkeudelle, "Kiitoksia." Ja maailmankaikkeus kuiskaa takaisin, "Kiitoksia itsellesi."
Atomimme tulivat aikanaan tähdistä ja sinne me joskus palaamme.
Muistamme sinua, muistamme musiikkiasi.
Hyvää matkaa takaisin tähtiin.

Minua kun aikanaan ei pappi saattele haudan lepoon, niin olen antanut pojilleni ohjeeksi että hän, joka lausuu minulle jäähyväissanat, käyttää yllä olevaa tekstiä.
Kun se on tehty, niin sitten saattoväki voi korkata kohtuuhintaista kuohujuomaa ja jälkiruuaksi pitää tarjoilla kunnollista (vähintään 15 vuotta vanhaa, mieluummin Laproaig-merkkistä) skottilaista.
Ei, en vielä aio kuolla, mutta jonain päivänä se tapahtuu!

15.3.18, torstai:
Donald Trump antoi potkut ulkoministeri Rex Tillersonille.
Valkoisessa talossa työskentelevien, nimettömyyden suojissa puhuvien henkilöiden mukaan kukaan henkilöstöstä ei tiedä, mitä hallinnossa todella tapahtuu, kuka seuraavaksi saa potkut tai joutuu jättämään työpaikkansa turvallisuusluokitusepäselvyyksien takia. Presidentti Donald Trumpin jakelemat ”pikapotkut” ovat myrkyttäneet Valkoisen talon ilmapiirin kertovat nimettömät lähteet.
Lähteiden mukaan töihin lähdetään joka päivä tietämättä, tuleeko ”oma ura tuhoutumaan ilman selitystä”. Täällä on maailman myrkyllisin työilmapiiri, sanoo eräs lähde. Yleensä kovat ajat hitsaavat ihmisiä yhteen, mutta juuri nyt ilmapiiri repii ihmisiä hajalle. Ei ole johtajuutta, ei luottamusta, ei suuntaa ja tällä hetkellä on hyvin vähän toivoakaan.
Trump ilmeisesti haluaa ympärilleen ainoastaan hänen kanssaan samaa mieltä olevia jees-miehiä. Hiukan samalla tavalla toimii Putin itänaapurissa. Ja Kiinan Xi antoi valituttaa itsensä elinikäiseksi päämieheksi.
On se vaan niin turvallisen tuntuista asustella maapallolla, kun kolmen suurimman valtiomahdin keulakuvina ovat narsistiset pellet. Tai yksi niistä vain on pelle, toiset ainoastaan rahan ja vallan ahneita ja sokaisemia.
Mutta vielä ei Trump ole alkanut katkomaan kauloja toisinajattelijoilta – Putin ja Xi osaavat sen taidon yhtä hyvin kuin Medicien suku keskiajan Firenzessä.

14.3.18, keskiviikko:
Steven Hawking on kuollut.
Esko Valtaoja kirjoittaa näin tästä suurmiehestä: Tänään 14. maaliskuuta on piin likiarvon päivä, suhteellisuusteorian luojan Albert Einsteinin syntymäpäivä ja fyysikko Stephen Hawkingin kuolinpäivä.
Hawking itse olisi varmaan ollut huvittunut tästä sattumasta. Hänellä oli omalaatuinen, terävä huumorintaju. Hän olisi varmaan sanonut, että ihmisten on helpompi muistaa, kun kaikki tapahtuu samana päivänä.
Lisäksi Hawking oli syntynyt 8. tammikuuta, joka on myös tähtitieteilijä, filosofi ja fyysikko Galileo Galilein kuolinpäivä.

Minä muistan tämän päivän myös siitä, että puhelimeni Honor 8 kuoli myös tänään.
Se ei enää ladannut, sama asiahan tapahtui Kanarialla kaksi kuukautta sitten. Kävelin laitteen myyjän luokse ja heidän kanssaan teimme parhaamme laitteen herättämiseksi henkiin. Ei onnistunut.
Sovimme, että se lähtee takuukorjaukseen ja elämme toivossa, että se nousee kuolleista kolmantena päivänä.
En kuitenkaan halunnut olla paria viikkoa ilman puhelinta ja ostin sieltä uuden laitteen. Se on Nokia – pitkästä aikaa. Malli Nokia 8, jota myydään polkuhintaan, kun uudet mallit tulevat myyntiin keväällä.

13.3.18, tiistai:
Vettä satelee, mutta ei tämä vielä keväältä näytä.
Ikkunasta näkee kyllä lintuja.
Mustarastaat ovat talvehtineet pensasaidoissamme, tosin naaraita ei ole pahemmin näkynyt. Ehkä ne muuttivat syksyllä aurinkoisille maille.
Pihallamme pyörii myös runsaasti sinitiaisia, paljon enemmän kuin talitiaisia. Silloin kun oli nuorukainen, ei sinitiaisia näkynyt vielä missään. Ne ovat pärjänneet tässä ilmaston lämpenemisessä hyvin. Kun olin pikkupoika Suomessa pesi muutama kymmenentuhatta sinitiaista. Nykyään pesivien lintujen määrä on jo puoli miljoonaa.
Ulla näki tänään ensimmäisen sepelkyyhkyn, mutta ihan varmaksi hän ei havaintoaan julistanut.

12.3.18, maanantai:
En ole laisinkaan kiinnostunut näistä kuninkaallisista perheistä. Hallitusmuoto on peräisin pimeältä keskiajalta, jolloin pikkuvaltioiden kuninkaat miekka kädessä johtivat sotajoukkojaan ja laajensivat valtakuntiaan. Nykyäänhän ne kuninkaalliset palvelevat ainoastaan turismia.
Mutta tänään radion uutisissa kerrottiin, että Ruotsin prinsessa Madeleinen tytär sai nimen. Tytöstä tuli Adrienne. Uutisten lukija jatkoi, että tällä tytöllä on nelivuotias isosisko ja kaksivuotias pikkuveli.
On pahuksen isokokoinen vastasyntynyt, kun kaksivuotias on jäänyt jo taakse pituudessa tai painossa. Tai sitten molemmissa, kyllä ruotsalaiset osaavat!
Pyörätiet ovat vielä hiukan jäisiä ja paikoin vetisiä. Ajoin Kupittaalle ja juoksin talvihoidettavaa pyörätietä. Se oli puhdas jäästä, hiukan märkä kun vettä tuli hissukseen taivaalta. Vanha äijänköriläs taisi juosta niin, että välillä oli molemmat jalat yhtä aikaa ilmassa. Kymppi kulki hiukan alle tuntiin, paljon kovempaan ei olisi tänään ollut värkeissä varaa. Tosin kova tuuli haittasi jonkin verran kulkua.

11.3.18, sunnuntai:
Yksi hyvä puoli tästä päiväkirjan pitämisestä on se, että viikonpäivät pysyvät kohtuullisesti muistissa. Eläkeläisellä kun ei ole työmurheita maanantaista perjantaihin ja sen jälkeen ratkiriemukas viikonloppu.
Tosin nyt sellainen viikonloppu oli ja tänä aamuna oli kupariseppiä työmaalla otsalohkon taustalla.
Siksi ei ollut asiaa juoksulenkille aamulla. Tein rauhallisen kävelylenkin. Lämpötila oli plussan puolella. Pyörätiet alkavat sulaa, tosin se tiesi, että välillä siellä oli suuria vesilätäköitä.
Varpuset ja talitiaiset aloittelevat lauluaan, se tekee keväisen olon.
Myöhemmin iltapäivällä tein myös juoksulenkin. Enää ei tarvinnut nastoja alle, mutta vedenpitävät lenkkarit olisivat olleet tänään poikaa.
Viikolla aloitin espanjankielen opinnot. Latasin kännykkään Mondly Spanish kieliohjelman ja olen sitä nyt viisi päivää opiskellut kohtuullisen ahkerasti. Se on siitä hyvä ohjelma, että toistoja tulee paljon ja saattaa olla, että tällaisen vanhuksen lahoavaan latvukseen jää jotain pysyvästi muistiin.
Eiköhän sitä vuodessa muutama sata sanaa tule aktiivikäyttöön, joten seuraavalla talvilomalla pystyy vaihtamaan lauseita espanjan kielellä. Jollei into lopu kesken…

10.3.18, lauantai:
Koiria ulkoiluttaessani ohitin aika lähellä meitä perhekoti Sylin rakennuksen. Se on suuren omakotitalon kokoinen. Meidän ohi kulkiessamme taloon meni teini-ikäinen tyttö.
Kun olen talon ohi kulkenut satoja kertoja, niin ei siellä paljon liikettä ole näkynyt.
Sen verran uteliaisuus heräsi, että googlasin tämän Sylin ja tutkin mistä on kyse.
Tämä Tukikoti Syli vastaanottaa ongelmaperheiden nuoria, alle 18-vuotiaita ja majoittaa ja hoitaa niitä kuten lapsia ja nuoria tulee hoitaa.
Perhekodilla on kaksi hoitokotia ja molemmissa on seitsemän paikkaa.
Yhtiö teki pari vuotta sitten liikevaihtoa puolitoista miljoonaa euroa. Yksinkertaisella laskutoimituksella saan tulokseksi, että yhteiskunta maksaa vuodessa laitokselle yli satatuhatta euroa lasta kohti.
Kuvittelisin, että nämä lapset ovat ongelmavanhempien lapsia. On se hienoa, että yhteiskunta hoitaa näitä tapauksia.
Mutta jumalattoman kalliiksi nämä ongelmavanhemmat meille tulevat. Ensin niitä vanhempia paapotaan ja yritetään saattaa kalliilla toimilla yhteiskuntakelpoisiksi. Ja sitten hoidetaan näitten rakkauden hedelmät aikuisiksi.
Kyllä minun päässäni nyt pyörii ajatuksia, joita ei parane paperille kirjoittaa. Enkä kirjoita mitään rodunjalostuksesta tai pakkokastraatiosta.

9.3.18, perjantai:
Pitkä pakkasjakso taittui vihdoin tänään ja saimme räntäsadetta sekä vetistä tihkua. Täällä Turun alueella pakkasjakso kesti hiukan yli kuukauden.
Mikään ennätyspitkä tämä jakso ei ollut. Helsingissä mitattiin vuonna 2009 peräti 79 päivää kestänyt jakso, jolloin lämpötila ei noussut plussan puolelle. Pohjoisessa on ollut tietysti paljon pidempiäkin jaksoja.
Minä kävin hiihtämässä lähiladuilla. Lausteen pururataa ei ollut ajettu viime yön sateiden jälkeen, mutta kaarinalaiset olivat olleet ahkeria. Heidän latunsa oli ajettu juuri ennen tuloani. Lisää lunta tuli koko ajan ja se oli vetistä. Luistossa ei ollut kehumista mutta skinien pito oli erinomainen.
Lisää ulkoilua sain, kun iltapäivällä meille tuli kaksi hoitokoiraa yökylään.

8.3.18, torstai:
Tämä vuosisatamme nero Donald Trump Amerikan mantereelta uhkaa laittaa maailman verolle. Tai ainakin tulleille koskien terästuotteita.
Ilmeisesti hän on lukenut huolella toisen suuren ajattelijan Pentti Linkolan kirjoituksia. Pentti haluaisi eristää maapallon saarekkeiksi, jotka tulisivat toimeen omillaan. Ja jolleivät tulisi, niin väki niissä kuihtuisi ja kuolisi pois. Myös kaikenlainen muuttoliike Pentin mielestä maasta toiseen ja varsinkin pakolaisten suhteen tulisi pikaisesti lopettaa.
Näinhän myös Trump ajattelee ja toimii. Nationalistiset liikkeet Euroopassa ovat samaa mieltä. Siitä tuorein esimerkki on viime viikonloppuna Italian vaalien tulos.
Kun on sattunut syntymään täällä parempiosaisten maassa, niin tuonsuuntaiset ajatukset ovat meillä kaikilla alitajunnassa. Suurin osa pitää ne vaan omana tietonaan.
Niin minäkin!

7.3.18, keskiviikko:
Me olemme Ullan kanssa erittäin tehokkaita suunnittelemaan ensi talven viettoamme.
Noin kuukausi sitten päätimme, että menemme kahdeksi kuukaudeksi Kaakkois-Espanjaan ja varasin sieltä meille kämpän.
Seuraavana aamuna peruutin varauksen.
Eilen me taas keskustelimme syvällisesti mitä tehdään ja minne mennään. Esillä oli sama kohde kuin viimeksi ja muut mahdolliset suunnat minne mennä pakkasia pakoon. Lopputulos oli, että sovimme, ettemme mene minnekään, jonne matka pitää varata näin aikaisin.
Teimme Väyryset ja nukuimme yön yli.
Aamulla ensimmäinen vaimoni kysyi mitä mieltä olen, jospa menisimme sittenkin sinne Torreviejaan helmi- ja maaliskuuksi. Sanoin, että sehän sopii.
Ja tein varauksen seitsemäksi viikoksi. Jos menemme sinne omalla autolla, niin kyllä siinä se kaksi kuukautta vierähtää!

6.3.18, tiistai:
Talvivaara – kaivosyhtiö – joka on ansiokkaasti tuhonnut Kainuun luontoa ja sijoittajien rahoja, on tänään tehnyt lopullisen konkurssinsa.
Yhtiön kaivostoiminta on jo kolme vuotta sitten siirtynyt Terrafame-nimiselle yhtiölle, se jatkaa kaivostoimintaa.
Talvivaara ei kolme vuotta sitten julistettu konkurssiin, vaan jostakin käsittämättömästä syystä se pääsi yrityssaneeraukseen. Yhtiö muutti nimensä Ahtium Oyj:ksi ja alkoi tutkia, jospa löytyisi jotain muuta tekemistä kuin kaivostoiminta. Kuulemma lähimpänä toimialana oli karjanlannan jalostus, mutta tuotantoa ja rahoitusta ei näin lennokkaalle idealle löytynyt.
Pari vuotta sitten yhtiön kassassa oli rahaa neljä miljoonaa euroa, tänään kun konkurssi julistettiin lopullisesti, ne rahat olivat kadonneet.
Yhtiöllä ei siis ollut enää liiketoimintaa, mutta yrityssaneerauksen keskelläkin 20 henkilölle maksettiin muhkeita palkkoja. Yhtiössä oli nelihenkinen johtoryhmä ja 16 asiantuntijaa, joiden tehtävä oli etsiä uutta liiketoimintaa. Toimitusjohtaja Pekka Perä kuittasi yhtiöstä yli 300 000 euron vuosipalkkaa.
Ja kun yrityssaneerattavan yhtiön kassa oli tyhjennetty varsin mittaviin palkkoihin, pantiin pillit pussiin ja lopetettiin toiminta.
Kyllä minulla niin sääliksi käy näitä asiantuntijoita ja Pekka Perää, kun nyt jäävät työttömiksi. Toki ne saavat kohtuullista työttömyyskorvausta, ettei ihan leipäjonoon tarvitse mennä.
Jos olisin niiden 80.000 yhtiöön sijoittaneen joukossa, niin saattaisin sanoa aika pahasti Pekka Perän ja muiden pesää kupanneiden toiminnasta.

5.3.18, maanantai:
Elintason noustessa ihmisten ranteisiin on alkanut ilmestyä kaikenlaisia mittareita vanhan kunnon rannekellon asemasta tai lisäksi.
Ensin tuli askelmittari, sellainen joka mittasi askelten lukumäärää. Niitä oli jo käytössä vuosikymmeniä sitten.
Tekniikka kehittyy nopeasti ja nyt se mittari laskee jo pulssin ja kertoo unen pituuden ja laadun.
Pulssin rannemittaus on ongelmallista ja sitä voi pitää ainoastaan suuntaa antavana. Unen määrän ja laadun mittaus on myös hankalaa. Mittarit mittaavat sen käden liikettä, jossa mittari on. Lisäksi se arvioi myös sykettä. Jos on hereillä, mutta täysin paikallaan, niin mittari saattaa laskea tämän ajan syväksi uneksi.
Ihan kivoja lelujahan nämä ovat, mutta ei niitä kannata ottaa turhan vakavasti. Ainoa absoluuttinen totuus, jonka ne kertovat, on se kuinka kauan käyttäjä on sängyssä makuuasennossa. Ja saattaa se siitäkin ilmoittaa virheellistä tietoa – riippuen siitä, mitä ihminen harrastaa vuoteessaan.
Ohessa neljän viime viikon unieni määrät. Nuo yli kymmenen tunnin levot olivat silloin, kun olin kuumeessa. Syvän unen määräksi Garmin antaa minulle keskimäärin vajaat neljä tuntia yössä. Eri laitteet mittaavat unta hieman eri tavalla ja nämä määrät ja kaaviot ovat enemmän hupia kuin todellista tietoa – ainakin minun mielestäni.


4.3.18, sunnuntai:
Vaikka en millään haluaisi pitkällä tikullakaan puuttua suomalaisiin poliitikkoihin tai poliittiseen peliin, niin taas on pakko ryhtyä.
Tämä Paavo Väyrynen ei petä koskaan. Mies perusti pari vuotta sitten uuden puolueen. Saadakseen sen rekisteröityä, oli pakko pyytää mukaan myös muita kuin itsensä ja Vuokon. Kun Paavon kanssa joutuu läheisesti tekemiseen, niin riitahan siitä tulee.
Ne pari muuta aktiivijäsentä päättivät erottaa Paavon puolueen jäsenyydestä. Paavo tietysti ilmoitti, että erottaminen oli laiton.
Lisäksi Paavon erottajat väittivät, että Pave oli puhaltanut puolueen rahaa. Pave taas puolestaan ilmoitti, että hän rahoittanut omasta pussistaan puoluetta ja puolue on hänelle velkaa.
Jotkut, jotka tuntevat Paavon, sanoivat että mies on niin saita, ettei koskaan antaisi puolueelle sentin senttiä.
En tiedä mikä on totuus, mutta se on ainakin varmaa, että Paavo pyrkii vakavasti ihan toisen puolueen puheenjohtajaksi ensi kesänä.
Tämä alkaa olla sekaisempaa kuin TV-ohjelma Salkkarit. Tai joku toinen ohjelma, jota töllötin suoltaa. En niiden nimiä tiedä, kun en niitä katsele. Mutta tarkoitan sitä, jossa vilisee rikoksia, eroja, vähemmistöjä jne.
Siis olenhan minä tästä sarjasta nähnyt hetkittäin lyhyitä pätkiä, kun vaimo sitä katselee. Mutta joudun muutaman sekunnin jälkeen poistumaan telkkarin näkö- ja kuuloetäisyydeltä. En kestä sitä myötähäpeää, jota koen näyttelijöiden puolesta.
Niille on varmasti pakko maksaa ruhtinaallista palkkaa, kun suostuvat vuodesta toiseen näyttelemään tässä sarjassa.

3.3.18, lauantai:
Lähes kahteen kuukauteen en ole päässyt suunnistamaan. Näin pitkää taukoa ei olekaan ollut sen jälkeen kun Turussa aloitettiin harrastamaan Talvirasteja.
Tänään pääsin kartalle, kun pakkanen laski alle kymmenen asteen eikä tuulikaan pahemmin haitannut.
Metsässä oli lunta kymmenkunta senttiä ja se teki etenemisen hitaaksi. Myös liukkaus haittasi hieman, jyrkät kohdat olivat vaikeita minun tasapainolleni. En kuitenkaan kaatunut kertaakaan.
Ykkösen löysin suoraan. Jatkoin matkaa kakkoselle, näin rastilipun ja leimasin. Koodi oli kuitenkin väärä ja jatkoin matkaa. Kartta oli kääntynyt väärin päin ja luin rastiväliä väärään suuntaan. Se aiheutti yli minuutin pummin. Loppumatkalla tuli pieniä kaartoja, mutta niihin ei yhteensäkään hukkunut minuuttia.
Metsässä huomasi, että kovat lenkit ja mäkivedot on jäänyt tekemättä. Jalat menivät hapoille jo alkumatkasta. Mutta raskasta ja vaikeaa se oli näköjään muillakin. Sijoitukseni oli nimittäin kolmas kolmenkymmenen etsijän joukossa.
Animaatio suunnistuksesta
TÄSTÄ LINKISTÄ.

2.3.18, perjantai:
Tänään tuli harrastettua muutakin kulttuuria kuin ruumiinkulttuuria.
Ensin tutustuimme ruokakulttuuriin ravintola Teinissä. Minun annokseni oli kyllä helposti syötävää, mutta ei se maistunut millekään. Sen ymmärrän, että nykyään suolan pelossa ei ruokaan laiteta suolaa, mutta kun oli kaikki muutkin mausteet unohtunut kokilta.
Kun vatsa oli ravittu, piti lähteä hankkimaan myös hengen ravintoa. Emme sentään kirkkoon menneet, vaikka luterilainen yhteisö valitsi tänään itselleen arkkipiispan. Valituksi tuli Luojan Luoma. Entiset olivat olleet Luojan luomia.
Me siirryimme uusittuun teatteriin. Siihen jota uusittiin pari kolme vuotta ja rahaa poltettiin muutama kymmenen miljoonaa. Ennen talossa oli kaksi näyttämöä, iso ja pieni. Nyt niiden lisäksi oli tiloihin saatu loihdittua pienen pieni näyttämö, Sopukka. Sopukassa ei huomannut, että rahaa oli uusimisen yhteydessä poltettu miljoona jos toinenkin.
Näytelmän nimi oli Pesärikko. Siinä käytiin läpi ihmisdraamaa pohjalaisen naisen silmin. Traagisesta aiheesta oli saatu veistettyä muutama kliseinen huulikin.
Minä olen tutustunut pohjalaisuuteen puoliksi pohjalaisen vaimon, täyspohjalaisten anopin ja yhtiökumppaneideni kautta. Niiltä en kyllä ole kuullut pohjalaisuuden tärkeintä elämänohjetta: hillitte ittes.
Näytelmä oli oikein hyvä. Mutta kun kaikkia vuorosanoja ei lausuttu pohjalaisemännän kuuluvalla käskytysäänellä, niin takarivissä huonokuuloinen jäi paitsi montaa hyvää elämänohjetta.

1.3.18, torstai:
Kansanedustaja Elina Lepomäki nostatti myrskyn vesilasissa, kun hän esitti kriittisiä mielipiteitä Sote-uudistuksesta.
Näin maallikolle, joka on asiaan tutustunut hyvin pinnallisesti, Sotessa on kysymys valtavasta rahansiirrosta suuryrityksille, jotka omistavat terveyspalvelujen tuottajia. Tässä on siis kysymys ilmeisesti kokoomuslaisten kirstuihin kilahtavista rahoista.
Toisaalta kepu, joka pettää aina, saa maakuntamallin korvauksena. Siinä mallissa sementoidaan Itä- ja Pohjois-Suomi kepun läänitykseksi. Kepu saa sieltä rahakkaita virkoja ja päälliköiden palleja, joihin voidaan loppusijoittaa hyvää työtä tehneet maakuntien kepulaiset.
Lepomäki viis välittää, mitä tapahtuu kehäkolmosen pohjoispuolella, joten hän on aidosti huolestunut sote-uudistuksesta. Vai onko???
Poliitikot kun ovat huolestuneita vain ja ainoastaan omasta taloudestaan ja etenemisestään vallan tikapuilla. Kaikki ne ovat pikkuputineja, jotka keräävät mammonaa pankkitileilleen ja hankkivat ilmaisia lounaita.

28.2.18, keskiviikko:
Kalevalan päivä.
Pitää kyllä todeta, että Elias Lönnrothin keräämä runoteos jäi koulussa aika vähälle lukemiselle ja muuten en ole kirjaseen tutustunut.
Tänä aamuna paikallisradiossa kerrottiin Helsingin Sanomien lainauksesta kyseisestä teoksesta. Siinä opastettiin avioon astuvaa sulhoa vaimon kasvatuksessa.
Ymmärrän hyvin, että opettajatkaan eivät tätä kohtaa meillä luetuttaneet. Siinä nimittäin vaimoa käskettiin pitää kurissa ja nuhteessa. Jos ei hyvällä niin pahalla. Viimeisenä keinona oli vuorossa sitten kunnon ruumiillinen kuritus. Ja se kehotettiin pitämään sisätiloissa, ettei huuto ja itku kuulu naapureihin.
Meillä on kirjahyllyssä yksi Kalevala, mutta kun hain sitä tutustuakseni paremmin tähän runoon, niin en sitä löytänyt. Ettei vaan vaimo ole poistanut sitä hyllystä?

27.2.18, tiistai:
Uusi auto on ollut alla jo kolme viikkoa. Paljon siihen ei ole kilometrejä tullut. Flunssa ja pakkanen ovat olleet esteenä.
Tänään lähdimme Ullan kanssa ajelemaan aina Tampereelle saakka. Pakkasta oli lähes kaksikymmentä astetta. Hyvin sisätiloissa tarkeni, vaikka konepellin alla on ainoastaan litran iskutilavuuden omaava kolmisylinterinen kone. Ilmeisesti lämpö otettiin polttoaineesta eikä moottorin hukkalämmöstä. Paluumatkalla ajelin nopeusrajoitusten mukaisesti ja keskikulutus oli hiukan alle kuusi litraa (tarkistettu tieto 5,3) satasella.
Esitetietojen mukaan kulutuksen pitäisi olla 4,3 litraa satasella.
Tosin Skoda kuuluu VW-konserniin ja sen firman tiedot kulutuksesta ja päästöistä ovat olleet vahvasti epäilyksenalaisia.
Tampereella kävimme tervehtimässä esikoistamme ja hänen perhettään. Tuliaisiksi veimme pussillisen pääsiäismunia – niitä suklaisia. Annoimme pussin Janille sanoen sisällön olevan tarkoitettu lapsille. Jani totesi, että hän onkin ainoa paikalla oleva lapsemme ja kiitti kovasti tuliaisista.
Kävimme pizzalla Tampereen kylpylässä. Kylpylä sijaitsee 1800-luvulla rakennetussa teollisuusrakennuksessa. Kun kysyin, milloin tämä on muutettu kylpyläksi ja hotelliksi, sain vastaukseksi noin kolmekymmentä vuotta sitten. Minulle rakennus oli uusi tuttavuus, en siitä ollut aikaisemmin kuullut enkä nähnyt mitään. Muuten en talon toimintaan tutustunut, mutta pizzat olivat hyviä, voin suositella.
Paluumatkalla poikkesin noutamaan Verkkokaupan kivijalkakaupasta tilaamiani tuotteita. Se oli sen näköinen kauppa, jossa voisin viettää helposti muutaman tunnin. Ja saada kuukauden eläkkeeni sileäksi!

26.2.18, maanantai:
Sääennustajat ovat povanneet vuosisadan kylmintä helmi/maaliskuun vaihdetta. Kävin hakemassa kausikorttini Metsämäen raveihin ja kävelin pari sataa metriä viidentoista asteen pakkasessa ja hyytävässä itätuulessa.
Selvisin paleltumatta siitä reissusta ja totesin, että ennustajat olivat jälleen oikeassa.
Mieleen tuli Talvisota ja silloiset pakkaset. Sääennusteet siihen aikaan olivat mitä olivat. Miehet eivät tienneet mikä heitä odottaa huomenna.
Luojan kiitos, jos olisivat tienneet, se tuskin olisi lisännyt taistelumoraalia. Tosin tilanne oli sama rintaman molemmin puolin. Suomalaiset olivat varustautuneet paremmin talven pakkasiin ja se helpotti taisteluamme. Vaikka kyllä venäläiset ja ukrainalaisetkin tietävät mitä talvi on ja miten siihen varustautua. Taitaa se mannerilmasto Venäjän aroilla olla vielä ankarampi kuin meidän ilmastomme. Mutta Neuvostoliiton armeija oli heikommin varustautunut. Ja sillä puolella ei ihmiselle annettu kovinkaan suurta arvoa. Siellä ihminen on uusiutuva luonnonvara. Yhä edelleen!
Neuvostoliiton sotajohto oli arvioinut, että Talvisota kestää muutaman päivän. Olettivat, että kun heidän armeijansa olisi marssinut Helsinkiin, Suomi olisi antautunut. Näin ei käynyt ja Suomi säilyi vapaana. Toisin kuin Viro. Kallis oli uhri, isänikin menetti sodassa kaksi veljeään. Mutta meidän jälkipolvien kannalta uhraus oli sen arvoinen. Yksilön, joka menettää henkensä, tilanne oli tietenkin toinen.

25.2.18, sunnuntai:
Piti jo toisena päivänä laittaa herätyskello soittamaan, kun Krista starttasi naisten kolmenkympin hiihtoon.
Tosin heräsin ennen kellon soittoa, kuten eilenkin.
Krista ei pettänyt odotuksia vaan hiihti hopealle. Muuten olen sitä mieltä, että jos vanhemmat aikovat patistaa mukulaansa urheilun huipulle, niin voisivat muuttaa sukunimensä hiukan kansainvälisemmäksi. Pärmäkoski on kovin hankala ulkomaalaisten suuhun ja heitä on sentään maapallon asukkaista 99,9 prosenttia. Kaksi äätä sukunimessä on aivan kauhea ulkonäöltäänkin jo. Ja kun Krista on ihan kivannäköinen, niin soisi, että nimikin olisi yhtä kaunis.
Neidon hopeamitali tuli kyllä hiukan onnella. Kymmenen kilometriä ennen maalia Kristen edellä vahvasti hiihtänyt itävaltalainen eksyi väärälle ladulle ja menetti siinä mitalinsa.
Maalissa tämä tyttö vain naureskeli ja totesi, että olipa hyvä, että löysi maaliin.
Jotkut sentään osaavat ottaa huippu-urheilunkin rennosti. Se ei onnistunut eilen hopealle jääneelle venäläiselle, enkä usko että kovin moni suomalainenkaan olisi osannut laittaa asian leikiksi.

24.2.18, lauantai:
Laitoin oikein kellon soimaan nähdäkseni miesten viidenkymmenen kilometrin hiihdon Korean olympiakisoissa. Muuten en olekaan kisoja pahemmin katsonut.
Iivo Niskanen otti kisan hallintaansa parinkympin kohdalla, repi porukan hajalle ja piti johtoa hallussaan. Venäläinen sai hänet kiinni kymppi ennen maalia, mutta Iivo piti lopussa kisan hallinnassaan.
Ensimmäinen suomalainen kultamitali näissä kisoissa ja pitää sanoa, että oli hieno kisa näin suomalaisten kannalta.
Iivo siirtyi sellaisten hiihtolegendojen rinnalle kuin Veikko Hakulinen ja Mika Myllylä.

23.2.18, perjantai:
Toveri Donald Trump on avannut suunsa jälleen. Ja kun se mies avaa, tapahtuu myös jonkinasteinen hämminki.
Isossa Amerikassa on viime aikoina tapahtunut kouluammuskelua tiheään tahtiin. Joku sekopää on saanut automaattiaseen käsiinsä ja teurastanut porukkaa vanhassa opinahjossaan. Näitä hurahtaneita Amerikassa riittää. Ja aseita myös.
Toveri Trump esitti ehkäisyksi sen, että opettajille jaettaisiin myös aseet.
Aihe on sellainen, ettei siitä oikein mitään passaisi vääntää. Mutta kun sarkasmi on minulle toinen kotimainen, pakko yrittää.
Kun olen lukenut juuri Pentti Linkolan elämänkerran, niin Linkola varmaan toteaa, että Trumpin ohje vaikuttaa oikean suuntaiselta mutta riittämättömältä. Linkolan mukaan maapallon sopiva ihmisluku olisi korkeintaan muutama sata miljoonaa, ei seitsemän miljardia.
Mutta jos Amerikoissa jaetaan aseet molemmin puolin kateederia, niin ei sillä pelkästään päästä riittävästi niittämään tuonen viljaa.
Mutta jos jakaisimme aseita sekä opettajille että oppilaille Intiassa, Etelä-Amerikassa, Afrikassa sekä muilla suuren syntyvyyden alueilla, niin johan alkaisi tapahtua.
Vastikään eräs entinen suomalainen ministeri oli syvällä Afrikassa jakamassa tietoa suomalaisen asetehtaan sekä ammustehtaan tuotteista. Tai ainakin hänen matkaseuralaisensa jakoi niitä. Ettei vaan tämä rahan päälle ymmärtävä olisi ennakoinut Trumpin aloitetta ja alkanut jalostaa tätä businessideaa heti tuoreeltaan.
Tällaisia liikeihmisiä maamme teollisuus tarvitsee.
Ja myös maapallo – ainakin Linkolan aatemaailman mukaan.

22.2.18, torstai:
Kuusi vuotta sitten, kun olimme Ullan kanssa Maskussa MS-keskuksessa koulutuksessa, jossa oli mukana myös sairastuneiden läheiset, minulle sanottiin, että minun pitäisi hakea Ullan omaishoitajaksi. Silloin ja monta kertaa myöhemminkin sanoin, etten kuunaan hae niin hankalaan hommaan.
Nyt on sen verran pää pehmennyt, että kävimme ensimmäisen vaimoni kanssa hakemassa lääkärin lausunnon ja laitoimme hakemuksen omaishoidosta sisään Turun kaupungin instansseihin.
Tänään meille tuli sitten henkilö keskustelemaan asiasta ja käymään läpi tarvetta omaishoitoon.
Tuomio oli tyly mutta selvä. Me emme kuulu tähän viiteryhmään. Omaishoidettava on sellainen, joka tarvitsee päivittäistä apua normaaleihin päivärutiineihin. Ullahan selviää lähes kaikista päivittäisistä rutiineista itsenäisesti. Ottaa itse lääkkeensä, ei laske alleen, käy itse vessassa, pyyhkii takapuolensa ja selviää yksin jopa suihkussa käynnistä.
Virkailija totesi, että millään ilveellä hän ei pysty puoltamaan omaishoidon tukea meille.
Se oli selvää tekstiä selkeästi esitettynä.
Suuri kivi vierähti sydämeltäni, en joudukaan keskeyttämään eläkkeellä oloani ja ryhtymään hoitajaksi kaupungin palkkalistoilla.
Kerroin tämän myös virkamiehelle (tai siis -naiselle) ja totesin, että meille annettiin ymmärtää Maskussa aivan toisenlaista lopputulosta. Hän totesi, että tämä on kovin tuttua heille. En ole ensimmäinen enkä viimeinen, joka kertoo, että MS-keskus antaa todellisuudesta poikkeavaa tietoa omaishoidosta ja muista vastaavista asioista MS-potilaille.

21.2.18, keskiviikko:
Olen tässä ollut pari viikkoa tulisilla hiilillä. Tai kun ulkona on lähes kaksikymmentä astetta pakkasta, niin oikeampi termi lienee istunut jääpuikkojen päällä.
Nenä on vuotanut, keuhkoputket ovat korisseet ja muutenkin olo on niin kuin olisin maani myynyt.
Ensimmäisen vaimoni mielestä olen ylikunnossa ja kaikki johtuu siitä, että olen ulkoillut runsaasti, varsinkin kolmen viikon etelänmatkamme aikana.
Olen yrittänyt selittää, että ylikuntoon joutuminen vaatii ihan pikkuisen erilaista treeniä kuin mihin minä kykenen. Siihen ei päästä hölkkäämällä alhaisilla pulsseilla viisi kertaa viikossa tunti ja kuudentena päivänä yksi hiukan reippaampi lenkki. Mutta silläkään lenkillä pulssi ei nouse anaerobisen kynnyksen yläpuolelle.
Minun harjoittelullani ei edes kehity, kun kovat lenkit puuttuvat kokonaan. Saati, että sillä tulisi ylikuntoon.
Vaimon epäilyt johtuvat pelkästään itsekkäistä syistä. Hän pelkää, että talonmiehen pumppu pettää lenkillä ja hän jää leskeksi. Ei hän minua surisi, talonmiehen poismenoa hän pelkää.
Hiukan minä itsekin pelkään. En pumpun pysähtymistä vaan liian aikaisin flunssan jälkeen aloitetun treenin mahdollisesti aiheuttamia jälkitauteja, kuten sydänlihaksen tulehdusta. Siksi olenkin kaksi viikkoa passaillut kunnon lenkkiä. Mutta tänään juoksin kympin, en vieläkään kovaa, mutta reippaasti. Se sujui ihan mukavasti, joten kahden viikon lusmuilu ei ole oleellisesti kuntoa heikentänyt.

20.2.18, tiistai:
En ole ainoa, joka ihmettelee Supon toimintaa Tiitisen listan suhteen.
Jukka Tarkka pikakommentoi asiaa näin:
Tiitisen lista on siis tutkimuksen käytettävissä tietyin ehdoin, mutta kun kukaan ei tiedä, millä tavalla tietyin, Supo voi aina vaan muikeasti myhäillen kieltää luovutuksen.
Tiedusteluyhteisö taitaa tarvita tuuletusta muutenkin kuin lainsäädännön tasolla. Nyt se käpertyy suojelemaan ilmeisesti noin neljänkymmenen vuoden takaisia tietolähteitään, joita silloin ylläpitäneet valtiot ovat neljännesvuosisata sitten päätyneet historian roskatunkiolle.
Tämä homma haisee.

Alpo Rusi kyselee twitterissä asian perään:
Kansallinen turvallisuus vaarantuu, jos paljastetaan ex-Neuvostoliiton ja ex-DDR:n yhteistyömyyriä? Yhtälö ei aukea, mutta onko ratkaisu lainmukainen tai vastoin EU:n avoimuusdirektiivejä, Rusi kysyy.
Hyviä kysymyksiä. Mutta Suojelupoliisin tehtävähän on suojella. Tosin meille kansalaisille ei ollut ennen tätä selvillä, että tehtävä olikin suojella niiden henkilöiden mainetta, jotka ovat toiminnallaan vakoilleet Suomea vieraan vallan hyväksi.

19.2.18, maanantai:
Suojelupoliisi on tänään tehnyt päätöksen, että ns. Tiitisen listaa ei luovuteta edes tutkimuskäyttöön.
Syynä on se, että ei ole kiistattomasti selvää, ettei tiedon antaminen aiheuttaisi vahinkoa tai haittaa valtion turvallisuudelle.
Kaikille Kekkosen aikaisen tyrannian vastustajille on itsestään selvää, että päätöksellä suojellaan niiden poliitikkojen mainetta, jotka olivat riittävän yksinkertaisia antamaan tietoa Itä-Saksan tiedustelupalvelu Stasille. Stasi oli vastaavanlainen järjestö kuin Neuvostoliiton KGB.
Kekkosen kanssa rähmällään olijoita Suomessa riitti sekä maalaisliitossa että sosialidemokraateissa ja kokoomuksessa tietenkin yksi – Ilkka Kanerva. Kommunistit taas olivat vahvasti rähmällään Neuvostoliiton suuntaan, joten heitä ei liene runsaasti Satsin asiamiehinä.
Arvellaan, että lista sisältää ihmisiä, joilla on ollut runsaasti vaikutusvaltaa Suomessa. Useimmiten esille nousee Iken lisäksi nimet Tarja Halonen ja Erkki Tuomioja. Varmaahan se ei ole ketä listalla on, ennen kuin lista tulee julkiseksi vuonna 2050. Mutta on vahva syy epäillä, että listassa on mukana todella kovia nimiä, muutenhan se olisi jo julkistettu vuosikymmeniä sitten.
Ja niin hyvin listaa on suojeltu, etteivät edes kansainvälistä mainetta niittäneet vuotajat ole sitä käsiinsä saaneet. Poliisivaltiomme virallinen edustaja Supo on edelleen vahvassa vedossa. KGB ja Stasi ovat kuolleet ja kuopatut mutta Supo elää ja valvoo edelleen kuin parhaimmillaan Kekkosslovakian kulta-aikoina!

18.2.18, sunnuntai:
On se vaan yhtä perhelettä, että räkätauti jatkuu ja jatkuu.
Ei se mikään kovin paha ole, mutta koko ajan nenä vuotaa ja yskä kiusaa.
Nyt sentään sen verran helpottaa, että yöunet ovat kohtuulliset, kun sieraimet pysyvät auki, kun olen ahkerasti käyttänyt nenäsumutetta. Nukun vatsallani ja hengitän nenän kautta. Jos nenä on tukossa, en hengitä enkä nuku.
Kevyellä lenkilläkin olen käynyt. Vauhti on rauhallista, kovaa en pääsekään tässä kunnossa. Juoksu sujuu kohtuullisesti mutta pari tuntia lenkin jälkeen tuntuu siltä, että tauti tulee takaisin oikein kunnolla. Mukillinen kuumaa hunajajuomaa kitusiin ja taas elämä voittaa.
Sen verran hermostuin tähän Suomen talveen, että varasin meille kämpän Torreviejasta ensi vuonna kahdeksi kuukaudeksi.
Ulla kysyi, että onko siellä taas se ruotsalaisten suunnistusleiri samaan aikaan. Vastasin rehellisesti, että en tiedä. Mutta vahvasti oletan, että se on siellä jälleen kuten jo monena vuonna aikaisemmin. Varma en siitä ole, enkä ole hurreilta kysellyt. Sen sijaan olen varma, että vuoden alkupuolella siellä on pari kansainvälistä suunnistuskilpailua.
Joten en valehdellut. Enkä yleensäkään valehtele. Edes valkoisia valheita.

17.2.18, lauantai:
Luin tänään Iltalehdestä, että vanha työnantajani Projecta Oy oli sijoittautunut viidenneksitoista (15.) Suomen parhaiden työpaikkojen kisassa pienten työpaikkojen sarjassa.
Kun hiukan tunnen yritystä ja sen historiaa, niin ihan pikkuisen alkoi hymyilyttää ja aloin tutkia mistä on kysymys.
Kisassa oli kolme sarjaa: isot, keskisuuret ja pienet yritykset. Kaikissa sarjoissa rankattiin parhaat ja tämä Tasalan suvun firma sijoittui siis pienten yritysten sarjassa viimeiseksi rankatuksi yritykseksi.
Kaiken kaikkiaan tutkimukseen osallistui 156 yritystä ja niistä sijoitettiin listoille 50 yritystä.
Kun Suomessa on laskutavasta riippuen yrityksiä kolmestasadastatuhannesta puoleen miljoonaan, niin tähän leikkimieliseen kisaan siis osallistui noin joka kahdestuhannes yritys.
Joten ymmärrykseni mukaan Projectan rehellinen sijoitus kisassa pitää kertoa tällä kahdellatuhannella. Eli oikea sijoitus olisi noin kolmaskymmenestuhannes Elon laskuopin mukaan.
Haastateltuani paria sieltä viimeksi lähtenyttä työntekijää, tämäkin sijoitus lienee ylimitoitettu!
Sitä en tiedä, mitä yritykset maksavat päästäkseen mukaan tähän 0-tutkimukseen.

16.2.18, perjantai:
Entinen ministeri ja kansanedustaja Suvi Lindén on osoittanut olevansa ahne, täydellisen moraaliton (sellaiseksi voitaneen lukea erään oululaisen golf-kentän asiat Lindénin käsissä) ja arvostelukyvytön. Näitä kullankalliita ominaisuuksia valottaa Iltalehden kolumnisti Puhemiehet tämänpäiväisessä jutussaan mm. seuraavasti:

Kuluvan viikon henkinen ja fyysinen pääuutinen on ollut entisen golf- ja viestintäministerin ja nykyisen YK:n valelähettilään ja koko kansan sopeutumiseläkeläisen Suvi Lindénin (kok) hyväntekeväisyysmatka umpikorruptoituneeseen Ugandaan samalla lennolla Patrian aseiden (esitteiden) kanssa.
Matka päättyi Lindénin matkakumppanina olleen liikemiehen kuolemaan, jota tutkitaan nyt murhana. Lindén korostaa olleensa Ugandassa jollain muulla kuin Suomen valtion omistaman Patrian asialla. Merkitään pöytäkirjaan.
Kokoomuksen entinen kansanedustaja ja ministeri Suvi Lindén jäi eläkkeelle 49-vuotiaana. Lindénin sopeutumiseläke on 5 800 euroa kuukaudessa.
Lindén kertoo vuonna 2013 ilmestyneessä Innovation - How Innovators Think, Act and Change Our World -teoksessa, miten YK:n laajakaistakomission erityislähettilään titteli tuo hänelle "prestiisiä ja statusta" edistää asioita, joita hän ei politiikassa toimiessaan välttämättä voisi edistää. Naulan kantaan!
Tällaisia asioita ovat esimerkiksi Lindénin omat bisnekset konsulttiyhtiö PearlConissa. Sana ”pearl” tullee Lindénin toisesta nimestä (Helmi), mutta se, mistä tulee sana ”con” (huijaus), onkin astetta mielenkiintoisempi kysymys.
Lindén ei aluksi halunnut kertoa, millä asialla hän Ugandassa oli. Iltalehti ei ollut ainoa, joka yritti. ”Tietoyhteiskunnan edistämistä koskevissa asioissa” oli ainoa, mitä saatiin puristettua, ja senkin Lindén ilmoitti yksityisellä Facebook-sivullaan omille kavereilleen.
Uuden ja astetta julkisemman selityksen mukaan Lindén lähti Ugandaan ”kartoittamaan maan eri ministeriöiden valmiutta laittaa liikkeelle hankkeita, joissa edullisella älypuhelimella autetaan kansalaisia arjessa”.
Suvi! Näin epämääräiseen puheeseen pystyy vain entinen poliitikko (kok).
Lindénin mukaan hänen matkansa tarkoituksena oli ”ymmärtää paremmin tämänhetkistä tietoyhteiskunnan tasoa Ugandassa”.
Lindén olisi säästynyt matkalta ja vaivalta kysymällä asiaa ensin Puhemiehiltä. Olisimme nimittäin osanneet kertoa, että tietoyhteiskunnan taso Ugandassa on huono, erittäin huono tai jopa superhuono. Huono se on joka tapauksessa, se on saletti.
Viimeksi, kun kokoomuslainen poliitikko yritti ymmärtää tietoyhteiskunnan tasoa paremmin, kysyttiin asiaa kalsarikännit uudelleen keksineeltä filosofi Pekka Himaselta. Se päähänpisto maksoi veronmaksajille 700 000 euroa. Ei tunnu missään, pikkurahoja!
Lindénin sopeutumiseläke on maksanut veronmaksajille toistaiseksi vasta reilut 400 000 euroa. Mikäli Lindén nostaa työttömyysetuuttaan 65-vuotiaaksi asti, on loppulasku 1,1 miljoonaa euroa.
Puhtaan juomaveden puutteesta kärsiviä ugandalaisia auttavan One Way Missionin mukaan samalla rahalla saisi rakennettua 175 kaivoa. Kaikki on suhteellista.
Lindénin 5 800 euron sopeutumiseläke on tiettävästi Suomen ennätys. Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok) on tällä hetkellä ainoa, joka voi viedä Lindéniltä valtakunnan suurimman sopeutujan tittelin.
Puhemiesten tietojen mukaan Risikko on kuitenkin sen sortin pohjalaisemäntä, ettei hän jää kiikkustuoliin, vaikka sattuisi tippumaan eduskunnasta seuraavissa vaaleissa. 6 000 euron sopeutumiseläkkeen nostaminen vaatii ihan tietynlaista luonteenlujuutta.
Mielenkiintoisesti 49-vuotiaana ”eläkkeelle” jäänyt Lindén on perustellut eläköitymistään sillä, että hän asuu Oulussa ja hänelle soveltuvat työpaikat ovat reilun 500 kilometrin päässä Helsingissä. Oulusta Kampalaan on linnuntietä pitkin 7 200 kilometriä.
Mikäli Lindén viittaa ”soveltuvilla työpaikoilla” Arkadianmäellä sijaitsevaan eduskuntaan, niin Puhemiehet joutuvat muistuttamaan, että Suomen kansa oli asiasta eri mieltä keväällä 2011, kun Lindén äänestettiin ulos eduskunnasta ja valtioneuvoston kansliasta.

Jos Jumala olisi olemassa, hän ei antaisi tällaisten henkilöiden päätyä ministereiksi eikä edes kansanedustajiksi!

15.2.18, torstai:
Tänään yritin jo hiihtää ja juosta.
Kummastakaan ei tullut mitään.
Mutta ei niistä mitään pahempaa takapakkiakaan tullut.
Sitkeässä tuntuu tämä flunssa olevan.
Haikeana muistelen aikaa, jolloin olin terve. Siitä tuntuisi olevan aikaa vuosia!
Koreassa on käynnissä jotkut kisat.
On siellä suomalaisiakin mukana. Kolme pronssimitalia on tullut. Astmapotilaat siellä pärjäävät hyvin, niillä kun on lääkitys kohdillaan. Mahtaisiko se auttaa myös minua?

14.2.18, keskiviikko:
Kävimme emännän kanssa tänään lääkärillä. Kyse oli siitä, että tarvitaan lääkärinlausunto, jotta pääsisin takaisin palkansaajien joukkoon. Johan tässä on oltu kohta kahdeksan vuotta eläkkeellä ja sitä ennen viisi vuotta osa-aikaeläkkeellä.
Ukko Yli-Jumala lienee sitä mieltä, että olen lusmuillut riittävästi ja pitäisi alkaa tehdä jotain tuottavaa työtä.
Kyse on omaishoidosta. Jäin siihen käsitykseen, että lääkäri puoltaa lausunnossaan minulle tätä työtä vaimon avustamisessa. Työnantajana tulisi olemaan Turun kaupunki ja palkka tietääkseni noin kolmesataa euroa kuussa, josta vähennetään progressiivisesti vero.
Varmaahan se ei ole, riippuu kaupungin rahatilanteesta. Mutta Ullalle on myönnetty kaupungin puolesta hoitoavustus, jota emme ole runsaaseen vuoteen käyttänyt, kun olen testimielessä kokeillut toiminko riittävän hyvin vaimon mielestä.
Kävin tänään kävelemässä kolmen kilometrin lenkin. Se sujui kevyesti ja helposti, mutta illalla alkoi tuntua, että flunssa pahenee.

13.2.18, tiistai:
Nenä oli yöllä pahasti tukossa ja nukkuminen sen takia vähäistä.
Mutta aamulla oli terveystilanne paljon parempi ja kun luin eilisen päivitykseni, niin ilmeisesti paraneminen alkoi jo silloin.
Pari päivää meni niin, etten saanut kurkusta alas edes päivittäistä oluttani. Sillä perusteella aika lähellä Tuonelan virtaa olen viikonloppuna soudellut. Mutta vielä ei virta vienyt perille asti.
Kuumetta ei enää ollut ja piristyin huomattavasti. Kävin kaupassa, tein rauhallisesti lumitöitä, siivosin ja kävin suihkussa ensimmäisen kerran torstain jälkeen. Ankaran nuhan takia hajuhaitat eivät läpäisseet nenäni mittausantureita!
Näin illan pimetessä alkaa kyllä jo hieman hapottaa. Siitä huolimatta yritän tehdä huomenna kevyen kävelyn ulkosalla. Ja jos edistyminen jatkuu, niin lauantaina saattaisin mennä suunnistamaan talvirasteille.

12.2.18, maanantai:
Kolme vuorokautta takana sängyn pohjalla maaten.
Seurana minulla on ollut yltiöpositiivisen Esko Valtaojan kirja Kohti ikuisuutta. Esko ei näe yhtään ongelmaa, jota ihminen ei itse pystyisi ratkaisemaan.
Vastakohtana Pentti Linkola elämänkerta, tosin se ei ole täydellinen elämänkerta, kun Pentti porskuttaa vielä hengissä. Ja vastoin hänen olettamuksiaan ihmiskuntakin pyristelee vielä kohtuullisesti kohti ikuisuutta.
Pessimisti Pentti on myös huumorimiehiä, ainakin tuttujen seurassa. Ensimmäiselle vaimolle hän esitti eron hetkellä kolmen vaimon tarpeellisuutta. Ensimmäinen olisi hänen soutajanaan kalastusammatissa. Toinen hoitaisi kodin ja lapset. Ja kolmannen kanssa hän kävisi teatterissa ja konserteissa sekä keskustelisi syvällisesti.
Puoleen vuosisadan kokemuksella yhteiselämästä yhden naisen kanssa, olen vakuuttunut, että malli ei toimi. Ei ainakaan kalastajalla, jolla on talousvaikeuksia yhdenkin vaimon ja parin lapsen elättämisessä. Saudiprinssillä se saattaa toimia kiitettävästi kolmenkymmenenkin kanssa. Rahaa on ja vaimosta saa eron lausumalla ääneen kolme kertaa avioero. Ja lisää voi käydä torilta ostamassa.
Näitä lukiessa muun tekemisen puuttuessa voi miettiä syvällisesti maailmanmenoa. Varsinkin kun tuoreessa muistissa (tosin tämänikäisellä vanhuksella ei muisti enää koskaan ole tuore) on kirja Fermin paradoksista. Siinä haetaan vastausta kysymykseen missä kaikki muut sivilisaatiot maailmankaikkeudessa ovat. Varmaa vastausta ei annettu, mutta vahva epäilys jäi, että olemme kirjoittajan mielestä täällä yksin.
Koska se tuntuu mahdottomalta ajatukselta lukemattomien miljardien mahdollisuuksien joukossa, niin ainoaksi vastaukseksi jää, että elämme tietokonesimulaatiossa.
Simulaatiossa olemme ainoa elollinen planeetta. Kaikki muu on älykkäämmän lajin tekemä pikku jekku meille simulaattorin koe-eläimelle.
Ja rinnakkainen maailmankaikkeus, jossa tämä korkeampi sivilisaatio elää, sen sijaan kuhisee elämää joka niemessä ja notkelmassa.

11.2.18, sunnuntai:
Kaikki paremmaksi vielä muuttuu, mutta hyväksi ei milloinkaan?
Ainoa, mikä jaksaa hyvin, on kuume.
Iltaa kohti kuume nousi, illalla se oli jo tasan 38 astetta.
Kun meikäläisellä on kuumetta 37,2 astetta, en kykene enää nousemaan sängyn pohjalta. Illan kuume tarkoitti, että kaikki elintoiminnot olivat lamaantuneet.
Ehkä tästä selvitään, ehkä ei.

10.2.18, lauantai:
Nokka vuotaa, keuhkoputket vinkuvat.
Taisi paluulennolla bakteerit tarttua. Ullalla on sama tauti, ehkä hieman lievempänä.
Saunaa, viinaa ja tervaa en ole vielä kokeillut.
Sauna on muutettu kodinhoitohuoneeksi.
Viinaa ei ole, paitsi viskiä ja sitä ei lääkkeeksi käytetä.
Tervaa kyllä olisi, kaksi kartonkia Kenttiä, mutta sen toin myytäväksi.
Eli pakko kärsiä!

9.2.18, perjantai:
Eivätpä ne yöunet parantuneet toisenakaan yönä kotosalla.
Syynä oli pieni nuha ja hermojännitys lauantain maratonin tähden.
Aamulla päätin jättää juoksun väliin, kun yksi tuttu lupasi juosta puolestani. Hän on alle kolmen tunnin maratoonari, valitettavasti vaihdoimme myös nimen osallistujaluetteloon. Mutten olisi ennätykseni parantunut puolitoistatuntia ja siihen ei uskoisi sokea Reettakaan.
Ullan kännykkä saapui tänään Turkuun, sain sen itselleni hautausmaan kukkakaupan parkkipaikalla. Se siis tuli kotiin puolitoista vuorokautta Ullan jälkeen.
Iltapäivällä kävin ajeluttamassa Ullaa Skodan kyydissä. Kävimme Paraisilla katsomassa Juhaa ja koiria. Anna oli Tampereella, hän oli väitöstilaisuudessa vastaväittäjänä. Alkaa olla jo konkari näissä hommissa, toisen kerran opponenttina parin kuukauden sisällä.

8.2.18, torstai:
Jostain syystä nukuin huonosti, vaikka pääsin omaan sänkyyn. En meinannut saada unta ja aamulla heräsin puoli kahdeksalta. Se tarkoittaa ennen kuutta Kanarian aikaa. Joten siirtyminen yli kahden tunnin aikaeron tapahtui lämpötilan laskun myötä.
En muutenkaan ymmärrä sitä touhotusta kesäaikaan siirtymisestä. Ei mielestäni kenellekään siitä voi tulla ongelmia. Tai ne ongelmat eivät ole fyysisiä vaan tapahtuvat korvien välissä.
Pesin pari koneellista pyykkiä ja tyhjensin auton omista tavaroistani ja laitoin kyytiin kesärenkaat.
Olin sopinut, että menen vaihtamaan auton kahdelta. Elokuussa tilaamani Skoda oli vihdoin saapunut tehtaalta kylmään Pohjolaan.
Puolessa vuodessa oli autovero laskenut neljäsataa euroa, joten sen verran edullisemmaksi auto tuli, kun kauan sai odottaa. Lisäksi sain kerätä neljä ylimääräistä kuukautta kilometrejä Rinta-Joupin autoon. Erittäin edullista minulle. Tuskin ne autokaupassakaan kärsivät tästä kaupasta. Saavat myytäväkseen pahuksen hyvin toimineen Sitikan.
Sain hyvän perehdyttämisen uuteen autoon. Mutta kun siinä on kaikenlaista elektroniikkaa enemmän kuin tarpeeksi, niin ei sitä tämän ikäinen ehtoopuolen teini pystynyt heti omaksumaan.
Luin käyttöohjeen illalla ja huomenna pitää mennä istumaan autoon ja opettelemaan elektroniikan käyttöä. Auton ajaminen sinänsä on samanlaista kuin ennenkin. Automaatti hoitaa vaihtamisen ja kuski ohjaamisen. Kaasu- ja jarrupoljin ovat tutuilla paikoilla. Ja kyllä se auto liikahti eteenpäin litraisella moottorillakin!
Viisi vuotta sitten olin vielä niin viriili nuorukainen, että alla piti olla 3,3-litrainen kuusisylinterinen auto. Nyt on siis sylinterit tippuneet puoleen ja tilavuus kolmannekseen. Jos tilanne jatkuu samaan suuntaan jatkossa, niin viiden vuoden päästä alla on mopoauto.

7.2.18, keskiviikko:
Paluu kotiin, illalla kotona.
Tosin kyllä siinä tapahtui asioita, jotka muistetaan kauan.
Ennen yhdeksää olimme odottelemassa bussin saapumista. Siinä Ulla totesi, ettei hänellä taida olla kännykkää mukana. Olen tähän tottunut, aina kun lähdemme jonnekin, niin parin kilometrin ajon jälkeen rouva alkaa etsimään kännykkäänsä. Aina se löytyy jostakin käsilaukun lokerosta. Siten en ottanut asiaa kovinkaan vakavasti.
Kun saavuimme lentokentälle, haimme sitä hieman perusteellisemmin, se ei löytynyt.
Oli pakko uskoa, että se jäi huoneeseen.
Soitin Juhalle ja hän lupasi soittaa hotelliin ja selvittää löytyikö se huoneesta. Samalla laitoin viestin vielä hotellissa olevalle työtoverilleni. Ja pyysin, että hän ottaa sen mukaansa, jos se löytyy.
Juha soitti hetken päästä ja kertoi, että huone on jo siivottu eikä sitä kännykkää löytynyt. Samoin työtoverini laittoi viestiä, että hän oli yhteydessä hotellin henkilökuntaan. Kännykkää ei löytynyt.
Siinä se lentomatka meni, kun rouva tuskaili kadonnutta esinettään itseään syytellen ja välillä tietysti minuakin. Kehotin häntä unohtamaan asian toistaiseksi. Sen väärinkäyttökään ei aiheuttaisi kovin suurta laskua, kun siinä on ulkomainen käyttökatto.
Ajelimme Helsingistä kotia kohden oikein hyvässä pakkaskelissä. Alun perin meidän piti poiketa Piikkiössä syömässä jotain iltapalaa ja ostamassa jääkaappiin jotain syötävää.
Salon jälkeen Ulla kuitenkin ilmoitti, että ei hänellä ole nälkä eikä jano ja kysyi voitaisiinko ajaa suoraan kotiin. Vastasin, että minun puolestani se sopii, minulle riittää iltaruuaksi yksi kylmä olut.
Kotona avasin kännykkäni. Siellä oli viesti, että Ullan kännykkä oli löytynyt huoneen sohvan tyynyjen välistä. Joku sellainen, joka ei usko ihmisen täydelliseen hyvyyteen ja rehellisyyteen, saattaisi ajatella, että siivooja oli kähveltänyt kännykän, mutta löytänyt sen, kun hotellin johto oli hiukan kovistellut siivoojaa. Minulle ei tällainen ajatus tietenkään tulisi mieleen milloinkaan.

6.2.18, tiistai:
Aamulenkki ja aamiaisen jälkeen hetki auringossa. Sitten se ilo loppui kun eteen tuli paksut pilvimassat.
Kolmen viikon kuntolomalla tuli juostua 178 kilometriä ja vaellettua satanen. Ihan tuntuu kuin olisi kunto noussut kohisten!
Pienen patikoinnin jälkeen aloimme pakata tavaroitamme. Hyvin ne mahtuivat matkalaukkuihin, kun mitään ei ole hankittu tällä reissulla. Siinä suhteessa matkaa ei poikennut aikaisemmista.
Illalla ruokailemassa lähiravintolassa ja tämä reissu oli sitten siinä – paluumatkaa vaille valmis.
Ilta oli kuitenkin ikimuistettava. Olimme pyrkimässä sisään italialaiseen ravintolaan, mutta siellä ei oikein ollut vapaita pöytiä. Mutta entinen työkaverini oli siellä ja heidän pöydässään oli tilaa vielä kahdelle. Niinpä istuimme heidän seuraansa ja vietimme oikein viihdyttävän illan muistellen menneitä ja nykyisiä.
Oikein hieno päätös tälle lomalle.

5.2.18, maanantai:
Viime yö meni pahasti harakoille.
Sunnuntaina tuli juhlittua hyvää viikkoa. Ensin terassilla olutta, sitten iltapäivällä tyhjennettiin vaimon kanssa punkkupullo juustojen ja keksien kanssa. Iltaruokailussa iso olut ja jälkiruuaksi Spanish cafe (samanlainen kuin irkkukahvi, mutta runsaalla brandyllä maustettuna). Ja illalla vielä yömyssyä. Uni kyllä tuli, mutta kolmen tunnin jälkeen se muuttui unettomuudeksi. Sydän hakkasi ja ajatukset pyörivät päässä.
Pitäisi se jo tällä iällä tietää, että minun päiväannokseni voi olla kaksi tai kolme olutta. Kaikki sen lisäksi on turhaa, tarpeetonta ja epäterveellistä. Enköhän tämän taas muista muutaman kuukauden. Ja sitten pitää taas opiskella uudestaan!

4.2.18, sunnuntai:
Säälimätön valmentajani (joka ei ole siis ensimmäinen vaimoni, hänkin on kyllä säälimätön minua kohtaan) oli määrännyt minulle pitkän lenkin tälle päivälle. Hiukan oli säveltänyt ohjelmaa tällä viikolla, sinne ei suinkaan ollut merkitty viittä juoksulenkkiä ennen sunnuntaita. Mutta yhdeksän tunnin yöunien jälkeen oli mahtavaa startata juoksulenkille.
Olin päättänyt juosta kaksi tuntia maratonvauhtia eli noin seitsemän minuutin km-vauhtia.
Se onnistui ihan mukavasti, vaikka nousua reitillä oli kohtuullisesti ja ensimmäisen tunnin jälkeen oli koko ajan rantaraitilla vastaantulijoita, joita piti väistellä.
Tämän lenkin perusteella viiden tunnin alitus maratonilla ensi lauantaina on mahdollinen. edellisestä alituksesta onkin jo kulunut vuosia.
Toinen ikivihreä karpaasi – Paavo Väyrynen – on ollut esillä myös tällä viikolla. Hän on ilmoittautunut ehdolle keskustapuolueen puheenjohtajaksi ensi kesänä. Mies on perustanut uuden puolueen jonka presidenttiehdokkaana hän oli äskeisissä presidentin vaaleissa. Nyt mies on rinta rottingilla haastamassa entisen puolueensa puheenjohtajan. Ihmetellä pitää miten keskustapuolue tällaista hyväksyy. Paitsi että se sopii puolueen sloganiin: keskusta pettää aina.
Niinistön Sauli ja hänen muusansa saivat pojan eilispäivänä. Kansa on haltioissaan. Joku hesalainen seurakunta onnitteli paria raamatunlauseella: on poika syntynyt maailmaan. Ikään kuin kyseessä olisi joku messias.
Kyse on pelkästään siitä, että seitenkymppinen mies on nainut kolmekymmentä vuotta nuoremman naisen ja molempien pitää näyttää, että vielä ollaan viriileitä. Ja onnistuihan se. Pitää muistaa, että vanhemmankin pojan hieman hidastuneet siittiöt voittavat tiensä munasolulle kun ei kilpailijoita. Tai onhan niitä miljoona, mutta ne kaikki ovat samaa hidastanutta hännänheiluttajasakkia.
Onnea vaan perheelle. Mutta ei siitä lapsesta tarvitse tehdä mitään Jeesusta tehdä. Eikä myöskään tulla hysteeriseksi kuten naapurimaidemme kuninkaallisista perillisistä.
Tai sitten muodostetaan Suomesta kuningaskunta. Se saattaisi olla taloudellisesti järkevä päätös. Sauli kuninkaaksi, Jenni olisi näyttävä kuningatar ja tämä nimeämätön poikalapsi olisi kruununprinssi.
Laitettaisiinko tästä aloite ja hankittaisiin sille parikymmentätuhatta allekirjoitusta. Eiköhän eduskunta suurella enemmistöllä äkkiä tekisi Suomen tasavallasta Suomen kuningaskunnan!

3.2.18, lauantai:
Pilvisyys vaihteli tänään melkoisesti. Välillä oli täysi auringonpaiste ja hiki virtasi terassilla. Ja välillä tämä radiaattori meni pilven taakse ja sai vetää pitkiä vaatteita päällensä.
Kävimme iltapäivällä rannan tuntumassa syömässä myöhäisen lounaan tai aikaisen päivällisen. Ruoka oli huonoa ja tarjoilu vielä heikompaa. Nyt tuli listaan yksi ravintola, jonne ei toiste mennä.
Palattuamme huoneeseen siellä odotti hotellin tervehdys ja pullo kuohujuomaa. Lieneekö palkinto kanta-asiakkaalle vai annetaanko se kaikille.
Muutama päivä sitten ottamani kuva erikoisen näköisestä papukaijasta tuli nimettyä. Timo oli tutkinut lintukirjoja ja päätynyt siihen, että se on huppuaratti. Lintu elää Etelä-Amerikan keskiosissa. Sitä en tiedä miten se on Kanarialle joutunut.

2.2.18, perjantai:
Juoksin tänäkin aamuna lenkin, vuorossa kevyt kymppi.
Alkaa jo pikkuisen tuntua, että jotain tehnyt kun kuutena päivänä viikossa käy juoksemassa. Mutta nyt on määräviikko ja on pakko jaksaa pitkää päivää.
Ensi viikolla lupaan keventää rajusti ja lauantaina viikon päästä onkin sitten maraton Porissa.
Altaalla tapasin työtoverini neljänkymmenen vuoden takaa. Olemme toki tavanneet vuosien varrella, kun samalla alalla työskentelimme. Siinä jutellessamme oli pakko todeta, että maailma on pieni. Hänen matkaseuralaisensa nimittäin kertoi tehneensä töitä isäni kanssa ja myöhemmin tutustunut myös veljeeni.
Illan vietimme veljenpojan ja hänen vaimonsa kanssa. Olin varannut meille oikein pöydän, tänään täällä on pyhä ja ajattelin, että se olisi ollut tarpeellista. Ei ollut, tilaa oli ravintolassa runsaasti.
Tarinoimme niin ahkerasti, että tarjoilija alkoi jo hermostua siihen, ettemme saaneet tilausta aikaiseksi. Hän kyllä leppyi, kun Kirsi oli vuosi sitten aloittanut espanjan opinnot ja puhui sitä varsin sujuvasti käsittääkseni melko laajalla sanavarastolla.
Minäkin aloitin kaksi vuotta sitten tämän kielen opiskelun. Lopetin sen varsin lyhyeen, kun en oppinut mitään. Alkaa tuo latvus olla jo sen verran laho, ettei sinne mitään järkevää enää tartu.
Hauskaa oli, päätimme illan irkkupubiin. Siellä oli varsin rauhallista, kun musiikkiesitys alkoi vasta siinä vaiheessa iltaa kun tämänikäiset olivat jo menneet nukkumaan.

1.2.18, torstai:
Siinä se päivä vierähti samaa rataa kuin edellisetkin.
Vanhempi veljenpoika ilmoitti, että he ovat saapuneet tänne. Ottivat viikon äkkilähdön Turusta. Olivat käyneet vaeltamassa Vilaflorin yläpuolella. Olivat löytäneet sieltä lunta.
Sovittiin, että syödään yhdessä illallista jonain päivänä.

31.1.18, keskiviikko:
Tänään oli se päivä, josta olen yrittänyt tehdä totta jo kymmenen vuotta, ainakin. Cristianoksesta itään kohoaa komea vuori nimeltään Guaza. Se on noin neljäsataa metriä korkea ja sen huipulla on muutama linkkimasto ja pari geokätköä. Olen kyllä käynyt vuoren rinteellä noin puolessa välissä etsimässä kätköjä, mutta ylös saakka eivät voimat ole riittäneet.
Olin ottanut matkaan kevyen juoksurepun, siihen saa riittävästi juotavaa retkeä varten. Matkaa kertyy hotellilta huipulle seitsemän kilometriä ja saman verran takaisin. Kolme ensimmäistä kilometriä pitää taivaltaa katuja pitkin, sen jälkeen alkaa nousu.
Kiipeäminen sinänsä ei ole raskasta, vaikeaa on ainoastaan liikkuminen poluilla, joilla on runsaasti irtokiveä. Minulla tasapaino ja liikkeiden koordinaatio on heikkoa, suunnistajaksi suorastaan ala-arvoista. Juokseminen loppui lähes kokonaan kun pääsin rinteille nousemaan. Olin nousun alussa yhdeksän aikoihin, näin edelläni pari muuta aikaista vaeltajaa. Ennen saapumista tasanteelle noin 150 korkeuteen, ne kuitenkin lähtivät eri suuntaan kuin minä.
Tämä tasaisempi alue on joskus ollut asuttu ja siellä on kasvatettu jotain. Siellä on muutama raunioitunut rakennus, raivattuja pellon tapaisia ja avojohtoja kasteluvedelle. Hieman ihmetyttää mistä sitä vettä tulee johdettavaksi asti, kun sademäärät täällä ovat todella vähäiset. Onko täällä ollut joskus puolivuosisataa sitten erilaineen ilmasto? Nyt vuorella ei kasva kuin kaktuksia ja vastaavia kasveja, niitäkin niukasti.
Lopullinen nousu vuorelle tapahtui maastoautolla tapahtuvaa tietä pitkin, se oli rakennettu linkkimastojen huoltoa varten. Tämä tiekin oli kivinen ja vaikea edetä, siinä sentään pystyi paikoin hölkkäämään. Ennen huippua kävi etsimässä yhtä geokätköä. Pyriskelin hetken kivisessä, jyrkässä rinteessä. Kun kännykkäni näytti koko ajan etäisyyttä kätköön 16,7 metriä, luovuin yrityksestä. Siinä vaiheessa olin jo saanut kauniisiin sääriini muttaman verta vuotavan naarmun kaktuksen piikeistä.
Kun jatkoin matkaa näin edelläni yhden vaeltajan, hän oli minut ohittanut etsiessäni kätköä.
Huipulla oli kaksi maastoautoa ja miestä huoltamassa linkkiä. Autot eivät huoltaneet! Pysähdyin kuvaamaan ja juomaan. Hetken päästä takaani tuli ikäiseni mies paikalle. Osoittautui suomalaiseksi. Oli eläkeläinen ja vietti täällä kolme kuukautta. Astmaatikkona moitti turisteja, jotka käyttivät runsaasti hajusteita, joita hänen keuhkonsa eivät kestä. Siksi hänen piti tulla vuorille, kun rantakadulla ei pysty liikkumaan.
Paluumatka oli lähes yhtä hidasta kuin vuorelle nousu. Tosin pulssi oli paljon alhaisempi. Selvisin alas kaatumatta eivätkä nilkatkaan nyrjähtäneet.

30.1.18, tiistai:
Tammikuu kääntyy lopuilleen. Talvi se on täälläkin, tänä aamuna lämpötila oli hädin tuskin yli kymmenen asteen. Kun lähdin aamulla kahdeksan jälkeen juoksemaan, ilma tuntui aluksi suorastaan kylmältä lyhyessä paidassa ja shortseissa.
Juoksin kympin läpi sellaista 6.20-kilometrivauhtia ja siinä vauhdissa kylmyys katosi varsin nopeasti. Syke nousi hiukan yli aerobisen kynnyksen (maalikoille tiedoksi, että se on se kynnys jonka yläpuolella alkaa maitohapot hiljalleen kasvaa, mutta sillä tasolla kohtuukuntoisen pitäisi pystyä juoksemaan muutaman tunnin), joten lähelläkään hiipumista ei oltu.
Jari Tompon ohjeille ja valvonnassa suoritettu kolmen kuukauden jakso on selkeästi tuottanut tulosta ja kunto on noussut.
Iltapäivällä lähdimme Ullan kanssa patikoimaan. Viiden kilometrin lenkki alkoi tuntua raskaalta, kun en ollut juonut enkä syönyt riittävästi lenkin jälkeen.
Hotellin naapuriin saakka jaksoimme. Löysimme ravintolan, jossa oli ruokailemassa paljon paikallisia ihmisiä. Yksi iso pöytä kaulusköyhälistöä ja toinen haalarimiehiä. Paikallisten suosimissa paikoissa ruoka on yleensä hyvää ja edullista. Jälleen kerran se piti paikkansa.
Ulla söi maksaa ja mitä pistelin poskeeni kanaa.
Hiukan ennen lähtöämme ravintolaan asteli kaksi kanaa, jotka oli pumpattu täyteen botoxia. Molemmilla oli sitä tavaraa ajettu huuliin ja poveen. Toisella vielä takapuoleen, sinne sitä oli kyllä sujahtanut muutaman kilon enemmän kuin lääkäri määrää. Ravintolan miespuolisten silmät olivat naulattuna tyttöjen pöytään. Ja niin oli naistenkin. Käsittämätöntä miten ihminen voi pilata ruumiinsa tällä tavoin!

29.1.18, maanantai:
Aamulla ja koko päivän oli heikko ja nuhjuinen olo.
Se ei voinut johtua siitä, että olisimme juhlineet Salen voittoa pitkän kaavan mukaan. Ei, pullo kuohujuomaa juotiin puoliksi ja siihen se jäi.
Ehkä syynä oli enemmän eilinen pitkä lenkki ja huono kunto. Sen parantamiseksi pitäisi harjoitella enemmän tai vähemmän. Tai järkevämmin.
Kun olen ulkomailla, niin luin myös mitä isot uutistoimistot kertovat Niinistön voitosta eilen. Amerikkalaisesta CNN:stä en löytänyt otsikoista mitään mainintaa Niinistöstä, sen sijaan Tshekin presidentinvaaleista oli lyhyt juttu. BBC sentään jaksoi pienessä jutussa kertoa, että Suomi valitsi jatkuvuuden, kertoi jopa toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneiden nimet ja prosentit.
Tästä voisi pohjalainenkin päätellä, että Suomi ei ole maailman keskipiste.
Illalla piti käydä toisessa geokätköilijöiden kokouksessa. Siellä oli samaa porukkaa kuin eilen. Juttelin hetken porukan kanssa. Yhdeltä hiukan hoikemmalta kyselin lähtisikö hän tuonne korkeamman vuoren huipulle paria kätköä hakemaan. Kertoi olleensa siellä jo eilen, toista niistä ei ollut löytänyt, vaikka oli kokenut, yli neljän tuhannen kätkön mies.
Antoi siis meikäläiselle lisää haastetta kavuta vuorelle ja löytää molemmat.

28.1.18, sunnuntai:
Tämän päivän valmennusohjelma käski tehdä pitkän lenkin, yli kaksi ja puoli tuntia.
Starttasin juoksemaan tasan kello kahdeksalta. Tavoitteena oli hölkätä hiljakseen seitsemän ja puolen minuutin kilometrivauhtia. Sillä saisi puolimaratonin täyteen vaaditussa ajassa. Juotavaa oli mukana litra ja kaksi geeliä. Ne kaikki kuluivat ja tavoite tuli matkan ja ajan suhteen täyteen.
Tehtävää hieman helpotti se, että tänään oli reissumme viilein päivä. Ylimmillään lämpötila nousi kahteenkymmeneen asteeseen, mutta kylmä tuuli teki ilmasta viileämmän.
Iltapäivällä menimme Ullan kanssa rantatielle katsomaan, siellä oli joku surffaustapahtuma. Tai sitten niitä oli sunnuntain takia enemmän kuin normaalisti.
Paluumatkalla söimme runsaan aterian kiinalaisessa ravintolassa.
Kuudeksi lähdin geokätkö-tapaamiseen. Runsaan kilometrin päässä oli järjestetty sellainen. En ole aikaisemmin näissä käynyt. Anti ei nyt ollut kovin ihmeellinen, mutta pitänee huomenna mennä ruotsalaisten järjestämään tapahtumaan, se on parin sadan metrin päässä hotellistamme.
Sieltä palatessani tuli ensimmäiset tulokset presidentinvaalien tuloksesta. Sauli sai ennakkoäänistä yli kuusikymmentä prosenttia, joten vaali oli ratkennut jo niitten perusteella. Hieno juttu, ei tullut toista kierrosta, kun vaalin lopputulos oli kaikille selvä puoli vuotta sitten.

27.1.18, lauantai:
Valmentajani oli laittanut tälle päivälle ohjeeksi reipas juoksulenkki, kesto tunti tai vähän yli.
Totesin itselleni, että nyt on sopiva hetki juosta vanha tuttu YASSO800 intervalliharjoitus. Eli kymmenen 800 metrin pyrähdystä 200 metrin palauttavalla kävelyllä. Juoksin nämä vedot viiden ja puolen minuutin km-vauhdilla. Keskisykkeeksi Garmin arpoi vedoille 140, siis ranteesta mitaten. Se voi olla sitä tai sitten ihan muuta.
Hain tänään naapurirautakaupasta ristipäisen ruuvimeisselin. Vaihdoin sykevyöhön pariston, mutta se ei alkanut pelittämään. Avatessani laitetta huomasin, että olin ilmeisesti pariston vaihdossa syksyllä laittanut kannen kiinni väärin päin eikä liitos ollut täysin vesitiivis.
Eli nyt pitää hankkia uusi sykevyö, ruuvimeisselin ja pariston lisäksi kulupuolelle tulee siis remeli, jonka hinta lähentelee satasta. Nyt viluttaa ankarasti.
Oloa parantamaan menimme kaupungille ja tulimme sisään heitetyksi italialaiseen ravintolaan. Heittäjä oli samanmittainen ja näköinenkin kuin vanha tuttavani Angelo Xerra. Vaihdoimme ajatuksia sujuvasti italiaksi. Tai siis enemmän ajatusta oli Nicolaksen puheessa, minä vain latelin peräkkäin osaamiani italiankielisiä sanoja.
Hauskaa meillä oli ja ruoka oli hyvää. Kaveri vannotti meitä tulemaan toistekin. Lupasin.

26.1.18, perjantai:
Intialaisten ruoka nukutti mukavasti, mutta vatsa oli aamulla turvoksissa.
Lähdin juoksuvaatteissa aamulenkille ja kiipesin tuossa parvekkeeltamme näkyvälle tulivuoren laelle. Kraatterin pohjalla on ollut vuosia jonkun kodittoman koti. On se sinne kattanut itselleen jonkinlaisen makuutilan. Nyt hänen reviiriään vahti kaksi koiraa, ne tosin suhtautuivat ystävällisesti ohikulkijoihin. Meitä oli siellä heti auringonnousun jälkeen jo kymmenkunta vaeltajaa. Yksi toinen minun lisäkseni tutustui kraatterin kiertoon juosten. Tosin jyrkimmissä kohdissa juokseminen oli mahdotonta vierivien kivien takia. Ainakin minun tasapainollani ja lenkkareillani.
Päivällä tein pakollisen uintisuorituksen. Laskujeni mukaan matkaa kertyi puoli kilometriä. Ja vauhti altaassa on edelleen rauhallista, minulta menee sataan metriin noin neljä minuuttia. Uintityylini on sammakkoa, selkää uiden vauhti olisi hieman kovempaa. Kroolaten saattaisin päästä lähelle kahta minuuttia, mutta ensin pitäisi opetella oikea hengitystekniikka, että sitä voisi tehdä pidempään. Nyt menisin aivan hapoille jo viidenkymmenen metrin jälkeen. Uinti on tekniikkalaji ja siitä tekniikasta minulla ei ole hajuakaan.
Presidentinvaaleihin on aikaa enää kaksi päivää. Se meneekin jännäksi viimeisten galluppien mukaan. Niinistö saattaa mennä läpi ensimmäisellä kierroksella, mutta saattaa olla menemättäkin. Oma veikkaukseni on, että Sale saa 50,3 prosenttia äänistä ja kisa ratkeaa avauskierroksella.

25.1.18, torstai:
Keskustelin aamulla reseptionin kaverin kanssa ja hän soitti vuokrausfirmaan. Siellä ei ollut miehitystä paikalla ja ne kysyivät, että voimmeko tulla vaihtamaan skootterin. Firma on kilometrin päässä ja kerroin, että se kyllä passaa.
Ajelimme sinne Ullan kanssa, siis Ulla ajoi, minä kävelin. Saimme tilalle uudemman ajopelin. Ne kun olivat myyneet meille skootterin halvalla viikkovuokralla, niin yrittävät ajattaa sitten kaikkein vanhimmalla ja huonoimmalla laitteella.
Jatkoimme matkaa rantaan ja vietimme siellä päivän kuumimman hetken.
Palasimme hotelliin ja pelasimme tuttujemme kanssa erän canastaa.
Illalla vietimme läksiäisiä pitkän kaavan mukaan intialaisessa ravintolassa.

24.1.18, keskiviikko:
Palasimme taas takaisin normaaliin päiväjärjestykseen.
Kävin aamulla lenkillä, juoksu kulki hyvin yhden vapaapäivän jälkeen. Joskus vanhana voisi pitää useamminkin lepopäiviä?
Sitten lähdimme Ullan kanssa kiertelemään Cristianoksen puolelle. Edelleen aurinko paistoi, mutta reipas tuuli teki tänään ilmasta hieman viileämmän. Lämpötila kyllä kohosi yli kahdenkymmenen ja suojaisissa paikoissa oli todella kuumaa.
Illalla kävimme rannassa ja söimme kalaravintolassa. Ulla söi lammasta ja minä kanaa.
Paluumatkalla Ullan skootterin akku hyytyi. Sammuttamalla valot ja välillä pysähdellen pääsimme hotellin eikä minun tarvinnut ryhtyä työntömieheksi.
Huoneeseen palattuamme laitoin vuokraajalle kohteliaan ilmoituksen ja nöyrän pyynnön, että he toimittaisivat huomenna meille hieman uudemman menopelin.
Marraskuussa samasta firmasta vuokraamamme peli hyytyi myös, silloin heti ensimmäisenä päivänä. Tämä rakkine kesti jo viikon, mutta emme tehneetkään pitkiä päivämatkoja tällä viikolla.

23.1.18, tiistai:
Vuokrasimme auton ja lähdimme katselemaan maisemia hieman korkeammalta.
Ensi kipusimme rinnettä ylös kohti Vilaflorin kaupunkia. Tai kylähän se on. Siinä vaiheessa pääsimme mäntyvyöhykkeelle. Lämpötila laski pikku hiljaa ja parissa kilometrissä se tippui jo 12 asteeseen. Korkeimmillaan tie nousee 2400 metriin Teiden lähistöllä. Siellä alkaa jo vähähappisuus vaikuttaa, vaikka ei sitä autoillessa mitenkään huomaa.
Isolla alueella oli männyissä jotain vikaa ja havunneulaset olivat osittain ruskettuneet. Jokin pistiäinen oli ehkä tehnyt tuhojaan.
Pysähtelimme kuvaamaan ylhäällä Teiden laaksossa useaan kertaan ja poikkesimme siellä myös kahvilla.
Puerto Cruziin menevä tie oli sitten viime näkemän levennetty. Siellä tehtiin myös päällystystyötä. Se ei ole näillä poluilla yhtä yksinkertaista kuin alavilla mailla. Asvalttimassan tuominen kapeita kiemuraisia teitä pitkin ylös on hankalaa. Meitä vastaan tuli muutama kuorma-auto täynnä tavaraa. Se on tiukkaa, että niitä mahtui väistämään, vaikka allamme oli pikkuinen Volkkari Polo.
Cruzissa yritimme päästä autolla kaupungin keskustaan, mutta se osoittautui taidoillamme mahdottomaksi. Kaupungin ja Loro-eläintarhan välimaastossa rantauduimme virvokkeilla. Kuski ei saanut olutta.
Matka jatkui rantaa pitkin Buenavistaan ja sieltä nousimme taas vuorille entistä pienempää tietä pitkin. Siinä sai ajella kieli keskellä suuta. Mascan pikkukaupungin laitamilla poikkesimme viehättävään pikku tavernaan ja nautimme jälleen virvokkeita. Kuski ei saanut vieläkään olutta.
Siinä istuessamme ylhäältä tuli vuoripolkua pitkin neljä ultraajaa noin sadan metrin välein. Viimeinen oli niistä nainen. Vaikuttivat ihan pro-juoksijoilta.
Mascan jälkeen oli vielä nousua serpentiinejä pitkin, mutta sen jälkeen tiet levenivät.
Loppumatkankin tulimme pikkuteitä pitkin, ensin Los Gigantesiin ja sitten San Juaniin. Kymmenen kilometriä ennen hotelliamme jouduimme vahingossa moottoritielle. Siellä suma seisoi, jouduimme kello viiden ruuhkaan.
Kuudelta parkkeerasimme auton hotellin viereen. Siirryimme allasbaariin. Kuski sai oluen.

22.1.18, maanantai:
Mun kännykkäni on reistaillut viime päivät oikein kunnolla.
Tänä aamuna se yritti tekeytyä ikiliikkujaksi ja pyöritteli näytöllä kaikenlaista soopaa. Akku kului ja laitoin sen lataukseen. Lataus ei toiminut. Jäljellä oli 35 % latausta.
Aamulenkin jälkeen lähdimme Ullan kanssa kaupungille ja suuntasimme Visantaan, joka on kohtuullinen liike täällä ja tunnetaan, että ovat vielä rehellisiä.
Myyjälle kerroin ongelmastani ja ihmettelin onko vika latausjohdossa vai kännykässä. Myyjätyttö kokeili omaa latausjohtoaan minun kännykkääni – ei toiminut – ja sitten omaansa, siinä toimi. Joten vika oli kännykässä. Myyjä kertoi, että sen korjaus maksaa saman verran kuin uusi. Joten ostin uuden kännykän matkamuistoksi.
Myyjätyttönen jäi siirtämään tietoja vanhasta kännykästä uuteen ja virtakin riitti toimintaan. Sillä aikaa me Ullan kanssa menimme nauttimaan virvokkeita.
Joten nyt mulla on uusi Huawei Honor Lite 10. En nyt tällaisesta ole unta nähnyt, mutta tällä mennään.

21.1.18, sunnuntai:
Tänään oli vuorossa pitkä lenkki.
Sain itseni juoksukuntoon (siis tyhjennettyä suolen) puoli yhdeksältä ja lähdin taivaltamaan kaksituntista lenkkiäni.
Alussa oli hieman vilu, kun aurinko oli vuoren takana ja tuuli melko reipas. Pian kuitenkin hiki alkoi virrata, vaikka vauhti oli rauhallinen. Runsaat 16 kilometriä sain juostua kahden tunnin aikana. Aina välillä otin muutaman kävelyaskeleen, ettei pulssi nousisi turhan korkealle. Tänään lenkki oli muutenkin helpompi, kun en eilen viettänyt huonoa elämää.
Päivällä kävimme rannassa virvokkeilla ja naapurihuoneen isäntä kävi oikein meressä uimassa. Sanoi veden lämpötilan olevan suurin piirtein saman kuin meidän hotellimme altaassa. Me Ullan kanssa maltoimme odottaa paluuta hotellin ja pulahdimme veteen vasta silloin.

20.1.18, lauantai:
Lenkki, uinti (ensimmäinen täällä), kaupassa käynti ja illalla syömään.
Valitsimme paikaksi muistimme mukaan oikein hyvän ravintolan hotelliamme vastapäätä. Emme olleet tilanneet pöytää ja alusta alkaen meitä kohdeltiin hieman varovaisesti. Pöytä löytyi ja epäkohtelias tarjoilija otti tilauksiamme vastaan. Alkudrinkit saimme ihan oikein.
Ruuatkin saimme hyvin tilattua ja rouvat halusivat lasillisen punaviiniä lihojensa seuraksi. Kun sää oli lämmin ja jano kova rouvat lisäsivät, että oikein 24 senttiä. Täällä ei noista senteistä paljon välitetä, yleensä tilataan lasi viiniä ja jos se loppu, niin toinen.
Ilmeisesti siksi tarjoilijamme käsitti tilauksen alkuruokatilaukseksi ja listalta numeron 24.
Hetken perästä pöytään tuotiin kaksi annosta valkosipulissa kelluvia katkarapuja.
Kysyimme mitä nämä ovat, emme niitä ole tilanneet. Tarjoilija toi listan ja näytti, että tämä on sitä kaksnelosta, jota rouvat tilasivat.
OK, olimme ne siis tilanneet ja ne olivat ihan hyviä.
Ulla piti myös lampaankyljyksistä, me muut emme osanneet annoksemme perusteella kauheasti tarjoilua kehua. Emmekä myöskään tarjoilijaa.

19.1.18, perjantai:
Olin käynyt eilen kaupassa ja ostanut sieltä välttämättömyystarvikkeita. Niihin kuuluu luonnollisesti kuohuviini.
Tänään hotelliimme tuli yksi tuttavapariskunta. Kun he olivat saaneet itsensä sisälle hotelliin ja vaihtaneet päälleen hieman kevyempää vaatetta, kutsuimme heidät tutustumaan residenssiimme.
Avasin suurieleisesti kuohuviinipullon ja nostimme maljan.
Ulla siinä totesi, että onpas makeaa kuohuviiniä ja otti pullon lähempään tarkasteluun. Ensin hän huomasi, että aineen alkoholiprosentti oli vain viisi. Siitä tuli luonnollisesti aiheellista palautetta.
Seuraavaksi pullon kyljestä löytyi teksti, jonka perusteella lukutaitoinen pystyi päättelemään juoman siideriksi.
Tämän löydön jälkeen epäiltiin minussa lukutaidon lisäksi mielenterveyttä.
Onneksi yksi haukka pelasti minut pahemmalta röykytykseltä. Se hyökkäsi kyyhkysen kimppuun ja sai sitä vahingoitettua. Nappasin kameran käteeni ja aloin kuvata. Kyyhkynen oli haavoittunut ja meni yhden pensaan alle. Haukka seurasi saalistaan ja istui välillä jopa parvekkeemme kaiteella.
Kaikesta huolimatta päivä oli lämmin ja tuuleton. Esiinnyin koko päivän ja illan shortseissa. Sellaista en muista tapahtuneen täällä etelässäkään vuosikymmeniin. Tosin siiderin lisäksi tuli päivän mittaan nautittua kohtuullisen runsaasti sisäistä lämmikettä.

18.01.18, torstai:
Aamulla kävin juoksemassa kympin. Alkuun meno oli tahmeaa, mutta jo kilometrin juoksun jälkeen alkoi tuntua mukavalta.
Iltapäivällä lähdimme Ullan kanssa liikenteeseen.
Kävimme ensimmäistä kertaa äänestämässä oikke ulkomailla.
En kerro ketä äänestin, mutta kun käänsin äänestyspaperia 90 astetta, näin ääretön-merkin!
Äänestämässä oli runsaasti suomalaisia. Edessä oli neljä ihmistä odottamassa vuoroaan ja kun me olimme täyttäneet kansalaisvelvollisuutemme, takana oli saman verran sakkia.
Kun kysyin virkailijalta, ovatko äänestäjät turisteja vai Teneriffalla asuvia suomalaisia, niin hän vastasi, että yli puolet on turisteja.
Paluumatkalla poikkesimme rannassa lounaalla. Naapuripöydässä istui suomalainen pariskunta Pohjanmaalta. He olivat menossa myös äänestämään. Kerroin, että me tulemme juuri sieltä. Kysyivät ohjetta paikalle. Sanoin, että vajaa kilometri on matkaa, siellä se paikka on kirkon takana.
Sitten mies totesi, että kaipa meidän on sitten lähdettävä antamaan ääni Paavolle. Sanoin, että mä juksasin sinua, äänestyspaikalle on matkaa neljä kilometriä ihan vastakkaiseen suuntaan.
Ei pohjalainen minua uskonut, sinne se lähti missä se äänestys oikeasti oli.

17.1.18, keskiviikko:
Kello soi neljältä, aamulla.
Aamutoimet ja yläkertaan luovuttamaan matkatavarat ja siitä turvatarkastukseen.
Kone lähti kuudelta kohti Teneriffaa, sinne saavuttiin paikallista aikaa vartin yli kymmenen.
Ongelmitta pääsimme hotelliimme MarolaPark, jossa olemme olleet pari kertaa aikaisemminkin.
Olin yhteydessä Aurinkomatkoihin ennen matkustusta kun peruutin täyshoidon. Erittäin asiallisen keskustelun jälkeen virkailija sanoi ilmoittavansa hotelliin, että olemme olleet siellä useasti ja toivovansa hyvää kohtelua (siis huonetta).
Kiitos virkailijalle, saimme hotellin parhaan huoneen. Kaksio, jossa oli laaja parveke avoinna sekä kaakkoon että lounaaseen. Ulla oli siihen erittäin tyytyväinen enkä minäkään moittinut.
Meillä oli tilattuna skootteri huomisaamuksi. Kun saavuimme jo aikaisin, otin yhteyttä vuokrafirmaan ja ne toivat kulkuneuvon jo tänään.
Saimme sen viideltä ja lähdimme saman tien tutustumaan kaupunkiin. Vaikka aika tuttu tämä kylä on. Olemme täällä käyneet toista kymmentä kertaa, viimeksi marraskuussa..

16.1.18, tiistai:
Auton siivousta.
Illalla ajoimme Helsinki-nimiselle itäsuomalaiselle paikkakunnalle.
Kun olin ajanut kaksikymmentä kilometriä, kojetauluun syttyi iso, oranssinen merkkivalo. Siinä luki SERVICE.
Luterilaisena ihmisenä neuvoin Ullaa tutustumaan käyttöohjeeseen. Sieltä löytyi monenmoista selitystä mahdollisesta viasta. Parissa tapauksessa kehotettiin ajamaan suorinta tietä huoltoon. Soitin Pelttarin huollon numeroon ja kerroin tapahtuneen. Kaveri kysyi, että milloin olet viimeksi huoltanut auton. Sanoin, että viime vuonna tammikuussa. Totesi, että syy on 99-prosenttisellavarmuudella kutsu huoltoon ja antoi luvan ajaa lentokentälle ja takaisin.
Yövyimme lentokentällä GLO-hotellissa. Rauhallinen paikka, sinne ei kuulunut lentokoneiden melu ei mikään muukaan ääni.

14.1.18, sunnuntai:
Harjoitusohjelmassa oli tänään pitkä lenkki. Lähdin rauhallisesti liikkeelle, mutta sekin oli liikaa harjoittelun tässä vaiheessa. Pyörätiet olivat paljaat ja hyvässä kunnossa. Parin asteen pakkanen ja itätuuli tekivät ilmasta kylmän. Lopussa aloin jo hiukan palella. Viimeisen kilometrin juoksinkin sitten jo ihan reipasta vauhtia aikaan 6.20. Kaikki muut kilometrit menivät yli seiskan vauhtia. Aikaa sain kulumaan kaksi tuntia ja vartin ja matkaa taittui 17,5 kilometriä.
Iltapäivällä kävimme katsomassa Solsidan-nimisen ruotsalaisen komedian. Sellainen sarja tulee tiettävästi myös telkkarista, en ole koskaan katsonut. Kyse oli sellaisesta sivistyneestä tonttuilusta avioliittojen kustannuksella. Kohtuullisen hauska vaikka ei se nyt mihinkään ikivihreiden joukkoon noussutkaan.
Illalla pakkasin matkalaukun. Sen verran on tullut kokemusta, että laukku painoa pari kiloa vähemmän kuin syksyllä.

13.1.18, lauantai:
Kännykän päivyri ilmoitti aamulla, että tänään on Rinkimaraton Uudessakaupungissa. Varmaankin oli, mutta minä en ollut siellä. Kävin taapertamassa Talvirastien neljän kilometrin reitin. Raskasta oli risukkoisessa maastossa hakkujätteiden joukossa. Virheitä ei tullut, mutta pari reitinvalintaa olisi voinut tehdä paremmin.
Tässä
linkki reittiin ja animaatioon!
Kävimme Ullan kanssa Naantalissa. Tarkoituksemme oli bongata meren salmissa vesilintuja. Niitä emme nähneet. Siispä ajelimme ympäri kaupunkia ja katselimme tuttuja maisemia. Aika vähän olivat paikat muuttuneet viiden vuoden aikana. Pari uutta liikenneympyrää olivat rakentaneet viime käyntimme jälkeen.
Illalla aloitin suunnittelemaan ensi talven viettoa. Torreviejasta löytyi oikein mukavia kämppiä vaikka useamman kuukauden oleskeluun.
Pitää sitten aikanaan kysyä Ullalta lähdemmekö talveksi Yllästunturille vai Espanjaan. Minulta jos kysyttäisiin, valitsisin Lapin maisemat. Vaan minulta ei kysytä, minä kysyn!
Loppujen lopuksi taidamme viettää ensi talvenkin Turussa.

12.1.18, perjantai:
Kaikkien katupoikien esikuva Donald Trump avasi taas sanaista arkkuaan.
Hän totesi virallisessa tilaisuudessa, että minkä USA yleensäkään ottaa pakolaisia näistä persereikämaista. Wordin oikolukuohjelma pyytää tarkistamaan, että soveltuuko tämä alatyylin sana kirjoittamaani tekstiin. Eihän se sovi mutta se on sanatarkka lainaus maapallon mahtavimman maan presidentin suusta.
Tai USA oli siis mahtava ennen kuin ne valitsivat tämän tosi-TV-julkkiksen maansa johtoon.
Toiseksi Trump totesi tänään, että hän ei lähde vihkimään maansa uutta suurlähetystöä Lontooseen. Syyksi hän ilmoitti sen, että hänen edeltäjänsä Obama oli myynyt edellisen lähetystön, joka oli huippupaikalla oleva arvokiinteistö.
Tosin lähetystöä ei myyty Obaman aikana vaan tämän edeltäjän George W. Bushin aikana. Joka kuului samaan puolueeseen kuin Trump. Ja toinenkin yhtäläisyys löytyy, Bushinkin älyn liikkeiden ratoja epäiltiin vahvasti.

11.1.18, torstai:
Piispan tekemisiä ruoditaan tänäänkin. Poliisi tutkii olisiko aihetta nostaa rikossyyte.
Mutta onhan se parempi, että jumalan maanpäällinen edustaja juo kirkon laskuun samppanjaa ja syö hyvin ja useasti. Ainakin jos vaihtoehtona on katolisten pappien harrastama seksi kuoropoikien kanssa.
Minä en juonut samppanjaa enkä edes kuoharia. Kun on tämä tipaton tammikuu. Ei sitä sentään tarvitse kurkku kuivana koko kuukautta elellä. Kun Finnairin kone ensi viikolla nousee yläilmoihin, niin silloin päättyy nipotus ja alkaa tipoitus.
Päivä kului karttoja skannatessa. Ihan hauskaa puuhaa. Olen päässyt jo viime vuosisadan loppupuolelle ja eteen on tullut karttoja ja ratoja, joista muistan osan. Siis ainakin parhaimmat pummit. Ja niitähän noilla vanhoilla kartoilla tuli tehtyä. Enkä täysin virheetön ole vieläkään. Siis tarkoitan nyt suunnistusta.
Saatan kyllä uskoa tehneeni enemmän virheitä kuin tuleva presidenttimme Paavo. Siis tarkoitan Väyrystä. Hän nimittäin uskoo tulevansa valituksi pressaksi. Minä en ihan vielä usko, kun muutenkaan en ole kovin uskovainen. VäyrysPaavohan sanoo tehneensä elämässään yhden virheen. Se on aika vähän yli seitsemänkymppiseltä ukolta.

10.1.18, keskiviikko:
Kirkolla ei mene hyvin.
Vaikka tämä taivaanrannan maalareiden yhdistys on Suomessa saanut verotusoikeuden, niin se kärsii rahapulasta. Yhdistyksen toimintoja on jouduttu karsimaan ja yhdistyksiä yhdistämään.
Mutta tätäkin suuremmat ongelmat tulevat henkilökunnasta.
Helsinkiin on vasta valittu uusi piispa johtamaan näitä kaidan tien kulkijoita.
Piisspalla on ihan mitättömiä vaikeuksia rahan käytössä ja sen arvon ymmärtämisessä. Piispan omistama koulutusyritys on tehnyt velkaa lähesä puoli miljoonaa ja on periaatteessa konkurssissa. Yritystä ei ole saatettu konkurssiin kun täämä jumalanpelvelija on unohtanut tehdä muutamalta vuodelta kirjanpidon ja veroilmoituksen.
Virassaan nykyinen piispa on myös hieman huolimaton. Hän asustaa työmatkoillaan kirkon kustannuksella hotellin kalleimmassa sviitissä. Hän on kuittien mukaan pystynyt tarjoamaan tunnissa lounaan kahdelle eri henkilölle, hän ostaa Alkosta samppanjaa kirkon laskuun, kukkia myös – mutta ei Alkosta. Lista on pitkä ja loppumaton. Kaiken lisäksi hän hukkaa luottokorttiostostensa kuitit. Kuulemma neljäsosa on mennyt kirjanpidon sijasta silppuriin.
Vaikuttaisi näin sivullisesta, että piispa tarvitsisi holhoojan. Hänen ei siis pitäisi holhota arkkihiippakuntaa.
Lähempänä meitä, Auran seurakunnassa on kirkkoherra, joka ei tule toimeen seurakuntalaisten kanssa. Kymmenen vuotta mies on riidellyt lähes kaikkien kanssa. Ilmeisesti hän kuitenkin tulee toimeen jumalan kanssa, kun on saanut jatkaa virassaan.
Pitäisi löytää uskovaisia kirkon palvelukseen. Nämä asemansa väärinkäyttäjät eivät oikein vaikuta sellaisilta, että ne kääntäisivät toisen poskensa, kuten raamattu opettaa.
Enemmän tuntuu siltä, että nämä jumalan valitut kääntävät naapurinsa toisenkin taskun sisällön omaan rahapussiinsa…

9.1.18, tiistai:
Nukuin taas loistavasti, vaikka edessä oli yhdeksän vuoden tauon jälkeen kuntotesti.
Puolen päivän aikoihin askel vei Paavo Nurmi Instituuttiin. Siellä oli varattuna aika aktiivikuntoilijan testiin.
Testaajana oli Jukka Kapanen, takavuosien huippusuunnistaja. Tämä oli jo viides kerta, kun olin hänen testattavanaan. Jo aikaa tilatessani hän totesi, että on todella mielenkiintoista katsoa mitä on tapahtunut sen kahdenkymmenen vuoden aikana, joka on kulunut ensimmäisestä testauksestani. Hänen mielenkiintonsa oli kyllä puhtaasti ammatillinen, tällaisia kuntoilijoita kun siellä ei ole käynyt pilvin pimein. Enemmän siellä ovat viihtyneet todelliset urheilijat.
Ensin menin laitteeseen, joka mittasi kehon koostumuksen. Sen tulos oli lohduton. Painoa oli kymmenkunta kiloa liikaa ja se kaikki oli muodossa rasva. Sanoin olevani tietoinen asiasta. Ja uskoakseni tiedän myös syyn. Syön liikaa hiilihydraatteja ja yleensäkin sokeria ja suklaata. Ja liian vähän salaatteja. Kohtuullisen kevyen ripityksen jälkeen Jukka totesi, että mennäänpä sitten juoksumatolle varsinaiseen testiin. Hänen mukaansa sieltä löytynee paljon miellyttävämpää kerrottavaa.
Minulla oli oma sykemittarini päällä ja nyt minuun laitettiin antureita roppakaupalla, jotta saataisiin kunnon sykekäyrät.
Testi alkoi mittaamalla veren laktaattipitoisuus. Sen jälkeen kävelin kolme minuuttia nopeudella 6 km/h. Tämän jälkeen otettiin verinäyte ja laktaattipitoisuus. Sitten nopeus nostettiin yhdellä kilometrillä tunnissa ja taas kolmen minuutin jälkeen verinäyte.
Tätä jatkettiin uupumukseen saakka.
Koko ajan sain tietoa mikä oli sykkeeni verrattuna yhdeksän vuoden takaisiin arvoihin.
Nopeudella 13 km/h alkoi jo maitohapot nousta kunnon lukemiin ja pulssi nousi arvoon 169. Kapanen kysyi jatketaanko. Vastasin, että eiköhän tämä riitä, vaikka seuraava tasokin olisi saattanut mennä sydämen pysähtymättä.
Yhdeksän vuotta sitten läpäisin vielä seuraavan tason ja arvot olivat tähän saakka pysyneet hyvin vertailukelpoisina. Mutta kun ikää on mittarissa kuitenkin runsaasti, niin todennäköisesti maksimisyke on laskenut ja siten lopettamispäätös lienee ollut oikea, vaikka hiukan tunsin itseni pullamössösukupolven velliperseeksi päätöksen jälkeen.
Suorituskyky ei ole oleellisesti laskenut kahdenkymmenen vuoden testijakson aikana.
Kapanen totesi, että tällaista tulosta ei voi saavuttaa, jollei joitakin asioita ole tehnyt oikein. Ja lenkilläkin on pitänyt käydä varsin säännöllisesti.
Kuulun kyllä kunnoltani ikäluokassani parin prosentin kärkikastiin. Mutta matka ikäluokan kärkeen on edelleen suuri.
Valitettavasti tulimme testaajan kanssa siihen tulokseen, että sitä kärkeä en tule koskaan saavuttamaan, koska lahjakkuuteni ei riitä. Millään harjoituksella en tule ikäluokan kärkeä saavuttamaan.
Kapanen suosittelikin tähtäimen siirtämistä 80-sarjasta kauemmas tulevaisuuteen. Suomen mestaruuden saatan saavuttaa ainoastaan siinä vaiheessa, kun minua lahjakkaammat ovat siirtyneet vihreämmille laitumille pilvenlongan päältä ihailemaan satavuotiaan Ilkan keveää askellusta metsän siimeksessä.
Tämän kanssa on nyt sitten elettävä ja muutettava elämäntapaansa sellaiseksi, että elän satavuotiaaksi.
Amen.

8.1.18, maanantai:
Katto pysyi edellisyönä talon päällä. Mutta kyllä se katto paukkui ja nitisi niin ahkerasti, että ihan täysipainoista unta ei tullut hankittua.
Garmin kyllä väitti, että sikeää unta oli yli viisi tuntia, kun normi hyvä uni antaa minulle hiukan yli neljä tuntia syvää unta.
Seuraavana yönä nukuin kuin lapsi. Nukahdin joskus puoli yhdentoista aikoihin ja heräsi kuudelta ensimmäisen kerran.
Herätessäni näin unta, että kerroin jollekin henkilölle käyntiäni Alkon pääkonttorissa vuonna -76.
Olin silloin töissä Projectalla ja silloisen pomoni poika kuului Nuorkauppakamariin. Turussa järjestettiin kansainvälinen kokous ja sinne tuli vieraita ympäri Eurooppaa, saattoi tulla kauempaakin. Seuraava kokousisäntä – muistaakseni Skotlanti – oli tuonut mukanaan info-osastolleen kuormalavallisen olutta. Eihän sellainen Suomen tullista päässyt läpi 70-luvulla.
Minä lähdin autokuskiksi yhdelle skotille Helsinkiin, kaveri yritti puhua olutta tullivapaasti Suomeen. En kuitenkaan jäänyt pelkäksi kuskiksi. Minut kutsuttiin mukaan neuvotteluun. Poliittisesti nimetyn virkailijan kielentaito taisi olla sen verran heikkoa, että pääsin/jouduin mukaan palaveriin. Parituntinen keskustelu päättyi huonosti meidän kannaltamme. Oluet jäivät tulliin.
En ymmärrä mistä tämä lähes puolivuosisatainen tarina tuli yöllä alitajuntaani. En tätä reissua ole muistellut vuosikymmeniin.

7.1.18, sunnuntai:
Rauhallinen päivä, meitä ei häirinnyt Trump eikä Putin.
Kävin aamulla kevyellä lenkillä.
Maija tarjosi perinteisen joulun lopetuslounaan, lipeäkalaa. Se ei ollut turskaa vaan jotain muuta vastaavaa vaalea kalaa Jäämereltä. Siitähän saa syötävää, kun kalan peittää valkokastikkeella ja maustaa pippurilla ja suolalla.
Illan vietin skannaamalla vanhoja karttoja. Sain 70-luvun valmiiksi, 60-luku oli jo aikaisemmin plakkarissa.
Illalla alkoi talvimyrsky. Tuuli vinkui nurkissa ja peltikatto rummutti äänekkäästi. Jossakin vaiheessa kyllä nukahdin. Mutta heräilin yöllä useasti myrskyn ääniin.

6.1.18, lauantai:
Eilen oli minun vuoroni tehdä ruokaa. Kävin Skanssissa ja siellä muotikokki Hans Välimäen tukemassa/omistamassa (?) pastapaikassa.
Ostin nonna (lienee italiaa ja merkitsee isoäitiä) lihapulla pastan, koko iso, hinta noin kaksitoista euroa.
Olen syönyt Italiassa pastoja varmaan sata kertaa ja kotona enemmän. Pastan emämaassa makaronit keitetään kypsäksi, niin teen minäkin.
Nämä nykyajan julkkukokit haluavat, että asiakkaat syövät pastaa raakana. Se oli kamalan makuista. Kastikkeeseen oli laitettu liikaa jotain kirpeää makua, ilmeisesti peittämään raa’an pastan olemus. Saimme Ullan kanssa syötyä tästä annoksesta puolet.
Tänään tuunasin hiukan pastaa. Laitoin siihen vettä, ketsuppia ja kermaa ja kuumensin sitä kasarissa riittävän kauan. Pasta kypsyi ja maku pehmeni. Se oli syötävää.
Jatkossa Välimäki saa kyllä pitää pastansa. Ulla osaa tehdä erinomaista jauhelihakastiketta ja minä osaan keittää spagetin kypsäksi. Maku on kymmenen kertaa parempaa kuin nämä al dente-pastat. Välimäki saa pitää jatkossa tunkkinsa!
Kävin myös Talvirasteilla suunnistamassa. Menin oikein miesten sarjaan neljälle kilometrille. Ei isompia pummeja ja sijoitus selkeästi puolen välin paremmalla puolella.
Tässä
ANIMAATIO reitistäni.

5.1.18, perjantai:
Läntisen naapurimaamme presidentti Donald Duck, ei kun Donald Trump, on saanut hänelle omistetun kirjan. Sen on kirjoittanut toimittaja Michael Wolff.
Hän on haastatellut itse presidenttiä, mutta myös yli kahtasataa Trumpin lähipiiriin kuuluvaa henkilöä. Kaikki kuvasivat häntä lapseksi. He tarkoittavat, että hänet täytyy pitää koko ajan tyytyväisenä. Kaikki pyörii hänen ympärillään. Sata prosenttia hänen lähipiiristään kyseenalaistaa hänen soveltuvuutensa presidentinvirkaan, Wolff kertoo.
Trump yritti estää kirjan julkaisun, mutta se tuli tänään myyntiin viikon etuajassa. Painos myytiin loppuun viidessätoista minuutissa, ilmeisesti siitä otetaan lisäpainos.
No, Trump ei ole ainoa lapsi johtamassa valtiota. Hänellä on älyllinen kopio johtamassa Pohjois-Koreaa. Ainoa ero lienee, että Pohjois-Koreassa vastaavaa kirjaa ei olisi julkaistu ja kirjoittaja olisi siirtynyt pikaoikeudenkäynnin jälkeen tuonpuoleiseen.
Tässä alkaa pikku hiljaa varauksettomasti ihailla itäisen naapurimaamme johtajaa Putinia. Hän kerää johdonmukaisesti omaisuutta itselleen ja läheisilleen. Ja aina välillä käy valtaamassa hiukan lisäaluetta Venäjälle – eihän sitä muuten voi omaisuuttaan kasvattaa. Kunhan nyt ei kauheasti laajenna aluettaan Suomen suuntaan.

4.1.18, torstai:
Irlantilaisilla on hyvä ohje tyydyttävään elämään.
Elämässä on vain kaksi asiaa murehtia: olet joko terve tai sairas.
Jos olet terve, ei huolta.
Jos olet sairas, on kaksi vaihtoehtoa.
Joko paranet tai kuolet.
Jos paranet, ei huolta huomisesta.
Jos taas kuolet, on kaksi vaihtoehtoa.
Joko joudut taivaaseen tai helvettiin.
Jos joudut taivaaseen, ei huolta, ei murhetta.
Jos taas joudut helvettiin niin koko aikasi menee tervehtiessä kaikkia vanhoja tuttuja. Sinulla ei ole aikaa murehtia!
ÄLÄ SIIS MUREHDI!

3.1.18, keskiviikko:
Jo eilen illalla pissa muuttui normaalin väriseksi. Ilmeisesti oma diagnoosini oli oikea ja jätän menemättä lääkärille. Mitään oireita mistään sairaudesta ei ole. Siis jos nämä korvien välissä olevat viat jätetään huomioimatta.
Olen jättänyt kertomatta asian ensimmäiselle vaimolleni ja hänhän ei tätä blogia lue. Joten älkää kertoko asiaa hänelle, siitä tulee tupen rapinat minulle. Herra se on herrallakin!
Illalla menin StreetO-suunnistukseen. Se juostiin Uittamon kaduilla ja kallioilla. Pieniä töppäyksiä tuli tehtyä, kun en pimeässä oikein nähnyt karttaa.
Mutta todelliset ongelmat alkoivat vasta viimeisellä rastilla. Se oli sijoitettu seutukunnan korkeimmalle kalliolle. Rinteet olivat mennen tullen jyrkät ja louhikkoiset. Vaikka lämpötila oli plussan puolella, niin sade oli liukastanut kalliot sellaiseen kuntoon, että tällainen hoiperteleva vanhus oli koko ajan hengenvaarassa. Selvisin kuitenkin vammoitta alas kalliolta.
Annoin tästä rastista palautetta järjestäjille. Tämän lajin pitäisi olla hauskaa tutustumista suunnistuksen saloihin uusille ihmisille. Tällainen rasti sopii huippu-urheilijoille mutta ei meille tavallisille taatelintallaajille.

2.1.18, tiistai:
Kun tavoitteet urheilun suhteen ovat korkealla (ja kaukana), niin aamutoimien jälkeen piti pukea työasu päälle ja lähteä hölkkäämään.
Otin puoli litraa juotavaa mukaan sekä kaksi geeliä. Niillä pitäisi pärjätä raittiissa ulkoilmassa yli kaksi tuntia.
Eilisten lumisateiden jäljiltä Huhkolan tiet olivat hiukan liukkaita, mutta kun pääsin isommille pyöräteille, niin alkoi löytyä pitoa ponnistuksen alle. Tosin meikäläisen vauhdissa ja askeleen pituudessa ei pitoa kauheasti tarvita. Hölkkäsin sellaista seitsemän ja puolen minuutin km-vauhtia. Yli kaksi tuntia liikuin ja matkaa tuli taivallettua yli seitsemäntoista kilometriä.
Hiukan siinä paita kastui ja paksu piponi oli lopussa aivan märkä. Ulkona ei satanut, joten märkyys johtui sisäisistä syistä. Tuuli kävi lounaasta, mutta se tuntui olevan koko ajan vastainen. Pyöräillessä sen ymmärtäisi, mutta tällä vauhdilla juostessa ei.
Matkan aikana nautin puolet juotavastani ja toisen geelin. Aivan liian vähän juotavaa tuli nautittua, mutta kun ei ollut jano, niin ei tullut mieleen.
Kotona ennen suihkuun menoani kävin pissalla. Virtsa oli helakanpunaista. En viitsinyt asiaa kertoa Ullalle, se kun olisi heti vaatinut minua menemään lääkäriin.
Samalla tavalla minulle kävi ensimmäisen Vammalassa juostun maratonin jälkeen. Viikko maratonista tein kovan iltalenkin ja kotiin tullessani pissa oli täsmälleen samanväristä. Vaimo lähetti minut siitä paikasta Turkuun lääkäriin. Siellä ei virtsasta löydetty mitään tulehdusta ja kävin seuraavana aamuna tähystyksessä. Putki ja rakko olivat ikään ja kulutukseen nähden oivallisessa kunnossa, mutta lääkäri löysi rakosta valtavia virtsakiviä. Ne murskattiin ja poistettiin, antoi minullekin muistoksi yhden kiven.
Lääkäri kysyi, että olenko joutunut huutamaan tuskasta pissalla käydessäni. Vastasin, ettei mitään sen suuntaista ole tapahtunut. Kaverin mielestä olin lääketieteellinen ihme.
Kehotti juomaan runsaasti. Kysyin, että pitääkö oluen lisäksi nauttia jotain muuta juomaa. Lääkärinvalan vannoneen oli kerrottava, että myös vesi on oikein hyvää lääkettä tähän vaivaan.
Epäilen, että tämänkertainen väritys virtsassa johtuu samasta syystä ja jätin menemättä lääkäriin. Tipattoman tammikuun johdosta joudun turvautumaan veteen virtsan laimentimena.
Ehkä laiskuus kiertää yksityinen lääkäriasema johtuu myös viime kesäkuisesta käynnistä lääkäriasema NEOn kupattavana.
Mieluummin sitä menisi oikealle kupparille kupattavaksi!

1.1.18, maanantai:
Uudenvuoden rakettien myynti oli kuulemma vähentynyt viime vuodesta. Sen huomasi viime yönä. Olimme illan ja yön kotona. Pientä ääniefektiä ulkoa kuului, mutta se ei ainakaan meikäläistä, huonokuuloista mitenkään häirinnyt.
Mitään erikoisempia uudenvuoden lupauksia en ole tehnyt. Mutta perinteinen tipaton tammikuu nyt sentään aloitettiin.
Kuntoilun suhteenkaan en mitään ole luvannut. Mitä nyt olen ilmoittautunut kahdelle maratonille ja yhteen ultraan vuoden ensimmäisen kolmanneksen aikana.
Ensimmäisenä päivänä hankin kyllä hien pintaan. Soudin kymmenen kilometriä, huhkin kunnon kuntopiirin ja kävelin runsaan neljä kilometriä lintua tähystellen.
Ilma oli sumpurainen ja pystyin tunnistamaan linnut vasta parin metrin etäisyydeltä. Puissa oli kyllä runsaasti eläimistöä, mutta ne jäi tunnistamatta.
Varmat havainnot olivat harakka, sinitiainen, talitiainen, varpunen ja mustarastas.


31.12.17, sunnuntai:
Uusin heinäkuun lopussa tehdyn pyramidiharjoituksen. Reitti sama. Kesällä ei ollut liukasta.Max syke 169.
Olis siinä ollu varaa vielä muutama napsu laittaa lisää.

Km

Aika

Syke

Syke, max

Kadenssi

1

07:15,6

130

164

173

2

06:57,9

122

133

165

3

06:29,2

133

140

168

4

05:48,9

141

150

171

5

05:32,7

151

157

173

6

04:57,5

161

169

176

7

06:00,3

143

165

170

8

06:21,0

147

153

170

9

06:55,9

136

151

168

10

07:14,6

135

139

167

11

03:37,9

134

137

165


Samalla tuli tämä vuosi paketoitua kuntoilun osalta:

 

Vuosi 2017

 

 

Laji

Matka

Vauhti

Aika

Syke

Nousu

Kerrat

Juoksu

1164 km

7.14 min/km

140h 19 min

125

5641

149

Kävely

338,6 km

12.27 min/km

70 h 18 min

89

2553

60

Vaellus

274,77 km

13.19 min/km

62 h 12 min

86

1081

47

Hiihto

408,83 km

7.19 min/km

49 h 55 min

113

4025

15

Suunnistus

238,5 km

9.45 min/km

38 h 46 min

144

4404

56

Kuntopiiri

 

 

22 h 11 min

 

 

53

Pyöräily

182,4 km

18,3 km/h

10 h 1 min

112

1207

10

Soutu

7,043 km

10 min 38 s / 500m

2 h 29 min

69

 

2

Sisäsoutu

22,505 km

2min55s/500m

2 h 11 min

102

 

5

Uinti

2,55 km

4 min / 100 m

1 h 50 min

 

 

9

Maastoj.

6,28 km

8.48 min/km

55 min

126

125

3

Maastop.

7,4 km

10,5 km/h

42 min

 

85

1

YHTEENSÄ

2652,9 km

8.33 min/km

402 h 

125

19121

411


30.12.17, lauantai:
Tänään tuli juostua vuoden viimeinen suunnistus.
Kokonaisuudessaan harrastukseni historia tältä vuodelta näyttää seuraavalta:

 

Pvm

Kisa

Km

Aika

Km-aika

Sija

Yht.

Pummit

Pummi

Pulssi

 

 

 

km

min

min/km

sija

yht.

min

%

k-arvo

1

7.tammi

Talvirastit

3,20

0:40:26

12:38,1

7

52

0:02:30

6,2%

144

2

14.tammi

Talvirastit

3,90

0:32:40

08:22,6

32

67

0:00:20

1,0%

150

3

18.tammi

Street-O

6,47

0:52:43

08:08,9

32

67

0:02:00

3,8%

133

4

21.tammi

Talvirastit

4,00

0:43:49

10:57,3

45

64

0:04:05

9,3%

146

5

25.tammi

Street-O

6,20

0:53:44

08:40,0

94

208

0:01:00

1,9%

130

6

4.helmi

Espanja, H-65

2,40

0:26:11

10:54,6

4

25

0:02:20

8,9%

144

7

5.helmi

Espanja, H-65

3,20

0:37:56

11:51,2

7

25

0:03:20

8,8%

143

8

8.helmi

O-travel

3,40

0:42:30

12:30,0

2

6

0:05:40

13,3%

140

9

9.helmi

O-travel

2,70

0:26:20

09:45,2

4

6

0:02:00

7,6%

140

10

13.helmi

O-travel

2,70

0:22:39

08:23,3

2

7

0:00:20

1,5%

149

11

14.helmi

O-travel

3,60

0:37:57

10:32,5

3

9

0:02:00

5,3%

146

12

15.helmi

O-travel

3,40

0:32:49

09:39,1

1

6

0:00:30

1,5%

140

13

18.helmi

Espanja, H-70

3,60

0:52:12

14:30,0

4

10

0:03:30

6,7%

144

14

19.helmi

Espanja, H-70

2,60

0:26:30

10:11,5

1

10

0:01:00

3,8%

147

15

22.helmi

O-travel

5,50

0:56:59

10:21,6

2

2

0:03:00

5,3%

136

16

18.maalis

Talvirastit

3,30

0:28:53

08:45,2

5

60

0:00:20

1,2%

152

17

22.maalis

Street-O

3,03

0:22:23

07:23,2

71

185

0:02:20

10,4%

140

18

8.huhti

Lähirastit

2,97

0:40:41

13:41,9

5

64

0:01:40

4,1%

152

19

11.huhti

Satarastit

3,20

0:43:12

13:30,0

5

32

0:00:50

1,9%

146

20

12.huhti

Turku-Rastit

3,10

0:34:14

11:02,6

9

95

0:02:00

5,8%

149

21

14.huhti

PIF, H70

2,63

0:26:17

09:59,6

12

25

0:00:00

0,0%

157

22

16.huhti

PR, H70

4,60

0:52:31

11:25,0

19

41

0:01:20

2,5%

154

23

19.huhti

Turku-Rastit

3,10

0:34:53

11:15,2

12

114

0:00:20

1,0%

145

24

25.huhti

Satarastit

3,20

0:48:59

15:18,4

5

27

0:03:20

6,8%

134

25

29.huhti

KSF, H70

2,20

0:32:07

14:35,9

11

23

0:01:20

4,2%

155

26

4.touko

Peimarin Rastit

3,10

0:35:21

11:24,2

6

38

0:01:10

3,3%

145

27

13.touko

Am-pika, VaRa

2,63

0:29:10

11:05,4

10

29

0:00:20

1,1%

156

28

15.touko

NEO-rastit

3,10

0:43:57

14:10,6

6

38

0:00:00

0,0%

137

29

17.touko

Turku-Rastit

2,90

0:28:40

09:53,1

9

108

0:01:00

3,5%

143

30

28.touko

Rogaining Sprint

13,97

1:53:05

08:05,7

2

5

0:04:00

3,5%

152

31

17.kesä

Lähirastit

3,10

0:42:54

13:50,3

3

43

0:01:30

3,5%

139

32

27.kesä

Satarastit

3,10

0:39:45

12:49,4

11

44

0:02:00

5,0%

133

33

28.kesä

Turku-Rastit

3,20

0:32:15

10:04,7

5

115

0:00:30

1,6%

144

34

6.heinä

NIF

3,90

0:45:37

11:41,8

8

28

0:01:00

2,2%

140

35

10.heinä

Fin5, H70A

2,00

0:22:17

11:08,5

30

65

0:01:00

4,5%

153

36

11.heinä

Fin5, H70A

4,40

0:57:47

13:08,0

25

60

0:01:00

1,7%

140

37

12.heinä

Fin5, H70A

2,00

0:15:38

07:49,0

14

58

0:01:10

7,5%

147

38

14.heinä

Fin5, H70A

2,50

0:31:49

12:43,6

25

62

0:00:40

2,1%

146

39

15.heinä

Fin5, H70A

4,50

1:14:37

16:34,9

51

59

0:09:00

12,1%

136

40

20.heinä

NIF

4,27

1:04:11

15:01,9

8

21

0:02:20

3,6%

135

41

7.elo

NEO-rastit

3,00

0:36:50

12:16,7

20

80

0:01:30

4,1%

144

42

8.elo

Satarastit

2,95

0:37:10

12:35,9

1

2

0:00:30

1,3%

117

43

8.elo

AM-pitkä, H70

4,10

0:51:17

12:30,5

12

35

0:01:10

2,3%

155

44

26.elo

Lähirastit

3,14

0:40:21

12:51,0

8

50

0:01:30

3,7%

142

45

28.elo

NEO-rastit

3,20

0:32:14

10:04,4

18

91

0:03:00

9,3%

153

46

29.elo

Satarogaining

3,58

0:44:14

12:21,3

15

25

0:02:00

4,5%

139

47

5.syys

SuSe sprintti, H70

2,20

0:15:38

07:06,4

4

14

0:00:15

1,6%

155

48

10.syys

AM sprintti, H70

2,50

0:15:37

06:14,8

5

22

0:00:30

3,2%

158

49

4.loka

Turku-Rastit

3,00

0:29:14

09:44,7

16

105

0:00:30

1,7%

140

50

10.loka

Satarastit

4,00

0:50:29

12:37,2

13

24

0:02:30

5,0%

145

51

14.loka

SM-pitkä, H70

8,70

1:38:49

11:21,5

31

71

0:01:30

1,5%

152

52

22.marras

Street-O

6,71

0:58:49

08:45,9

134

201

0:02:30

4,3%

77

53

16.joulu

Talvirastit

3,30

0:40:27

12:15,5

11

63

0:01:30

3,7%

147

54

20.joulu

Street-O

6,23

0:57:56

09:17,9

130

221

0:03:30

6,0%

129

55

27.joulu

Street-O

7,13

0:59:36

08:21,5

77

135

0:02:30

4,2%

134

56

30.joulu

Talvirastit

3,00

0:30:07

10:02,3

21

75

0:01:30

5,0%

146

 

 

Yht./keskiarvo

213,61

38:45:26

10:53,2

20

57

01:40:10

4,3%

143
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

1.1.17, sunnuntai:
Viime vuosi urheilullisesti näyttää tältä:

Laji

Matka

Vauhti

Aika

Syke

Nousu

Juoksu

1425,8 km

7.16 min/km

172 h 41 min

124

7551

Kävely

343,16 km

12.11 min/km

69 h 46 min

81

1700

Vaellus

308,69 km

13.24 min/km

69 h 1 min

88

950

Hiihto

362,8 km

7.13 min/km

43 h 44 min

108

4511

Suunnistus

185,3 km

10.21 min/km

31 h 59 min

139

4104

Kuntopiiri

 

 

30 h 7 min

89

 

Pyöräily

488,1 km

19,2 km/h

25 h 58 min

110

2564

Uinti

11,2 km

3 min 47 s / 100 m

7 h 3 min

 

 

Maastojuoksu

45,8 km

8.14 min/km

6 h 17

125

730

Soutu

19,6 km

8 min 11 s / 500m

5 h 21 min

73

 

Rogaining

15,6 km

11.09 min/km

2 h 54 min

141

274

YHTEENSÄ

3216,71 km

8.07 min/km

471 h 19 min

121

22384


________________________________________________________________


31.12.15, torstai:
Vuoden tilinpäätös:

 

Laji

Matka

Vauhti

Aika

Syke

Nousu

Kerrat

Juoksu

918,095 km

7.02 min/km

107h 50m

127

1741

125

Vaellus

438,03 km

13.22 min/km

97h 42min

87

737

53

Suunnistus

378,26 km

12.45 min/km

80h 28min

141

4598

59

Kävely

399,61 km

11.16 min/km

75h 7min

87

51

69

Hiihto

603,44 km

6.52 min/km

69h 8min

111

5010

24

Pyöräily

326,46 km

19,0 km/h

17h 15 mi

111

929

15

Kuntopiiri

 

 

15h 3min

100

 

24

Maastojuoksu

40,989 km

9.14 min/km

6h 18 min

127

805

8

Uinti

7,2 km

4min35/100

5 h 30 min

 

 

19

Kuntosali

 

 

2 h 46 min

 

 

5

Maastopyöräily

27,1 km

12,2 km/h

2 h 14 min

 

 

3

Soutu

5,87 km

10m8s/ 500

1 h 59 min

 

 

2

Jooga

 

 

30 min

 

 

1

Kahvakuula

 

 

20 min

 

 

1

Crossfit

 

 

20 min

 

 

1

Vesijuoksu

100 m

48.50 min/km

14min 53s

 

 

2

Crosstrainer

650 m

15.10 min/km

9 min 52 s

94

 

1

Sisäsoutu

1,61 km

2min57/500

9 min 30 s

94

 

1

YHTEENSÄ

3147,414 km

8.50 min/km

483h 8min

124

13871

414


_________________________________________________________________________

31.12.14, keskiviikko:
Pieni juoksulenkki ennen vuoden vaihtumista. Alunperin piti mennä Lietoon juoksemaan numerolapun kanssa, mutta sen verran on nuhaa, etten viitsinyt rääkätä itseäni kilpailemalla.
Vuoden saldot:

Laji

Matka km

Vauhti min/km

Aika

Syke

Kerrat

Juoksu

1439,238

7.13

173 h 27 min

126

189

Vaellus

240,75

15.10

60 h 54 min

100

56

Hiihto

485,8

6.44

54 h 33 min

115

18

Suunnistus

230,22

9.32

36 h 38 min

149

50

Kävely

110,599

10.30

19 h 22 min

95

21

Pyöräily

106,21

18,4 km/h

5 h 47 min

113

6

Uinti

3,82

53.00

3 h 22 min

 

10

Sauvakävely

8,23

7.58

1 h 5 min

116

1

Soutu

3,58

 

46 min

83

1

YHTEENSÄ

2628,847

8.07

360 h 4 min

128

363
__________________________________________________________________________

31.12.13, tiistai:
Uudenvuoden aatto ja jo perinteinen Liedon Uudenvuodenjuoksu.
Jos sitä voi perinteeksi sanoa, kun tämä oli toinen kerta ja edellinen oli kuusi vuotta sitten.
Aikaa kului minuutti enemmän, joten ei se kunnon lasku kauhean nopeata ole ollut. Toisaalta eläkeläisellä on ollut aikaa harjoitella!
Vuoden harjoituskilometrit ja ajat ovat tässä:

 

Laji

Matka

Vauhti

Aika

Syke

Kerrat

Juoksu

1195 km

7.00 min/km

140 h 6 min

128

146

Hiihto

818 km

6.32 min/km

89 h 13 min

117

48

Vaellus

194 km

16.52 min/km

54 h 30 min

99

34

Suunnistus

234 km

9.36 min/km

37 h 25 min

146

51

Kävely

156 km

12.10 min/km

31 h 43 min

96

33

Pyöräily

218 km

18,9 km/h

11 h 32 min

108

7

YHTEENSÄ

2863 km

7.43 min/km

380 h 8 min

127

340

Tuossa yhteensä-sarakkeessa on siis mukana muutkin kuin yllä luetellut!
Kuntoilua on tullut harrastettua hieman yli tunti päivässä.
Ensi vuonna pitää lisätä näitten kevyiden harjoitteiden osuutta ja saada tuo luku alkamaan viidellä.
Se on siis minun lupaukseni ensi vuodelle!-----------------------------------------------------------------------------------


31.12.12, maanantai:

 

Vuosi 2012

 

 

 

 

YHTEENSÄ

2588 km

 

342 h

130

283


-----------------------------------------------------------------------------

31.12.11, lauantai:
 

Vuosi 2011 Matka Vauhti Aika Syke Kertoja
YHTEENSÄ 3275,6 km 7.04 min/km 391 h 126 309

 


------------------------------------------------------------------------------------------

31.12.10, perjantai:
 

2010 Matka Vauhti Aika Syke Kertoja
YHTEENSÄ 3346,8 km 7.28 min/km 427 h 32 min 122 367

----------------------------------------------------------------------------------------------

2009 kilometrit:
 

  Matka Vauhti Aika Syke Kertoja
YHTEENSÄ 2766,9 km 7.38 min/km 357 h 42 min 121 302

---------------------------------------------------------------------------------------------------

2008 kilometrit:
 

  Matka Vauhti Aika Syke Kertoja
YHTEENSÄ 2136,4 km 7.54 min/km 283 h 5 min 58 s 128 236

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Informaatiota sivun kävijöistä alkaen 8.4.2013:

Flag Counter